
W mediach a głównie w Internecie można spotkać szereg informacji, że ludzie pozbywają się psów i kotów, a także innych zwierząt towarzyszących w obawie, że te mogą przenosić koronawirusa. Nie brakuje też głosów, że wirus może być przenoszony z żywnością pochodzenia zwierzęcego.
Nie brakuje osób, które pod presją zamieszczanych informacji rzeczywiście uważają, że może dojść do zakażenia zwierząt towarzyszących a także hodowlanych w przypadku kontaktu z zakażonymi ludźmi. - Obecne rozprzestrzenianie się COVID-19 jest wynikiem przenoszenia wirusa z człowieka na człowieka. Do chwili obecnej nie ma dowodów na to, że zwierzęta towarzyszące mogą rozprzestrzeniać chorobę. Dlatego nie ma uzasadnienia podejmowanie jakichkolwiek działań w odniesieniu do zwierząt towarzyszących, które mogłyby zagrozić ich dobrostanowi. Służby weterynaryjne Specjalnego Regionu Administracyjnego Hongkongu Chińskiej Republiki Ludowej poinformowały OIE o przypadku pozytywnego wyniku testu na wirusa COVID-19 u psa po bliskim kontakcie z właścicielami chorymi na COVID-19. Test przeprowadzony metodą PCR w czasie rzeczywistym wykazał obecność materiału genetycznego wirusa COVID-19. Pies nie wykazywał żadnych klinicznych objawów choroby. Nie ma dowodów na to, że psy odgrywają rolę w rozprzestrzenianiu się tej choroby
u ludzi lub że mogą na nią zachorować – stwierdziła Joanna Kokot – Ciszewska, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kaliszu.
Nie było dotychczas żadnych doniesień o zachorowaniu zwierząt towarzyszących lub innych zwierząt na COVID-19, a także nie ma obecnie dowodów na to, że odgrywają one istotną rolę epidemiologiczną w tej jednostce chorobowej. …”Ponieważ zdarzają się choroby, które przenoszą się ze zwierząt na ludzi (zwane chorobami odzwierzęcymi/ zoonozami), nadal zaleca się, aby osoby chore na COVID-19 ograniczały kontakt ze zwierzętami do czasu uzyskania dodatkowych informacji na temat wirusa”… (za Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt, www.wetgiw.gov.pl) Podczas obsługi zwierząt i opieki nad nimi należy zawsze stosować podstawowe środki higieny. Obejmuje to mycie rąk przed i po przebywaniu w pobliżu zwierzęcia lub dotykaniu zwierząt i przeznaczonej dla nich karmy, a także unikanie całowania, lizania lub dzielenia się jedzeniem ze zwierzętami. O ile to możliwe, osoby chore lub będące pod opieką medyczną w związku COVID-19 powinny unikać bliskiego kontaktu ze swoimi zwierzętami domowymi i oddać je pod opiekę innemu członkowi rodziny. Jeśli muszą opiekować się zwierzęciem, powinny przestrzegać zasad higieny i jeśli to możliwe, nosić maskę na twarzy.
Niepotwierdzone są również informacje o sytuacjach kiedy wirus miał być przeniesiony przez żywność pochodzenia zwierzęcego. - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności cały czas monitoruje sytuację dotyczącą rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2. Z informacji Urzędu wynika, że w przypadku choroby COVID-19 nie doszło do transmisji wirusa poprzez żywność. Niemniej Światowa Organizacja Zdrowia wydała zalecenia zapobiegawcze aby przestrzegać dobrych praktyk higienicznych podczas obróbki i przygotowywania żywności. Dotyczą między innymi mycia rąk, dokładnego gotowania mięsa i unikania potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego pomiędzy gotowaną i niegotowaną żywnością – dodała J. Kokot – Ciszewska.
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie