
„Kuchnia okresu PRL” to temat wiodący IX Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną „Na pograniczu kultur”. W gospodarstwie agroturystycznym „Karczma Kaliska” w Szadku były prelekcje, występy i oczywiście degustacja potraw
- Postanowiliśmy przypomnieć sobie czasy, w których trudno było o wiele produktów, ale przecież powstawały potrawy, które znamy do dzisiaj i ciągle są one popularne. Nasze spotkanie to nie tylko historia kuchni, ale także inne rzeczy związane z tamtym okresem, np. ubiór, samochody, muzyka. Wielu gości pojawiło się więc w strojach z epoki. Była też oczywiście oprawa muzyczna z lat 60., 70., 80. – mówił Janusz Nowak z gospodarstwa agroturystycznego „Karczma Kaliska”, które od lat jest miejscem realizacji ciekawych projektów.
Do „Karczmy Kaliskiej” dotarła m.in. niemała kawalkada zmotyryzowanych uczestników spotkania. Na parkingu pojawiły się więc rodzimej produkcji skuter „osa” oraz kultowy „junak” z charakterystycznym stukotem silnika. Była też czerwona „syrenka”, fiat 125 p, a także volkswageny i mercedesy z tamtych lat. Dla gości przygotowana była ekspozycja różnych przedmiotów związanych z kulinariami w PRL. Prelekcję „Kulinaria oraz obyczaje lat 70., 80. ubiegłego stulecia” przygotował Karol Matczak – znawca tradycji regionalnych.
- Dzisiaj założyłem m.in. krawat z 1980 roku. To była limitowana seria, która powstała specjalnie z okazji Igrzysk Olimpijskich w Moskwie. W mojej kolekcji mam już 300 krawatów z różnych czasów – powiedział nam Karol Matczak.
Prelegent zaskoczył też publiczność okolicznościowym konkursem. Polegał on na odgadywaniu stopniowo rozwijanych haseł, których pełno było w PRL-owskiej rzeczywistości. Zwycięzcy otrzymywali w nagrodę buty z epoki, którymi najczęściej były …gumofilce.
W części artystycznej publiczność porwał występ Katarzyny Zawady – wokalistki pochodzącej z Żegocina, absolwentki Państwowej Szkoły Muzycznej 1. st. w Pleszewie, Państwowej Szkoły Muzycznej 2. st. w Kaliszu oraz wydziału wokalno-aktorskiego Akademii Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu, laureatki Międzynarodowego Festiwalu Piosenki – Anna German, Moskwa 2015. W trakcie występu w Karczmie Kaliskiej Katarzyna Zawada brawurowo wykonywała piosenki m.in. z repertuaru Anny German, Anny Jantar, Violetty Villas oraz Eleni.
Po uczcie dla ducha przyszedł czas na ucztę dla ciała. Goście imprezy skosztowali więc potraw przygotowanych przez Karczmę Kaliską. W menu z okresu PRL znalazły się: bigos z kiełbasą, gołąbki, prażoki z kapustą, kotlet mielony, zimne nóżki, salceson, chleb, smalec, ogórki małosolne, swojskie wędliny, ciasto kruche z owocami sezonowymi. Gospodarze zaprosili także innych wytwórców żywności. Można więc było kupić chleb prosto z pieca przygotowany przez Mirosławę Wielgocką z Przedzenia i miody z pasieki Ignacego Wolniaczyka również z Przedzenia. Było też stoisko z tradycyjnymi wyrobami wędliniarskimi Zakładu Mięsnego Łucyk ze Złotnik. Swoje produkty prezentowała też firma Agrokordi. Janusz Nowak zaproponował także degustację świeżo wędzonych ryb. W swojej wędzarni przygotował tego dnia makrelę oraz pstrąga.
(dd), fot. (rl)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie