
38 producentów z terenu Wielkopolski zaprezentuje swoje produkty podczas Europejskiego Forum Dziedzictwa Kulinarnego, które odbędzie się w dniach 22-24 września br. w Poznaniu. Zagraniczni goście odwiedzą producentów – członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego – z powiatu kaliskiego.
Szczegóły przedsięwzięcia, w którym będą uczestniczyć wszystkie województwa oraz pięć regionów zagranicznych, omówiono na czwartkowej konferencji prasowej. Zorganizowano ją w restauracji Dwór Stary w Chotowie (gmina Nowe Skalmierzyce). Gospodarzem konferencji był Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego. Towarzyszyli mu Niclas Fjellström (Szwecja), europejski koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, oraz Mateusz Sieradzki, koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Wielkopolsce. Wybór miejsca na organizację czwartkowej konferencji nie był przypadkowy. 22 września Dwór w Chotowie będzie gościł grupę uczestników poznańskiej imprezy. Forum rozpocznie się od wizyt studyjnych. Uczestnicy zostaną podzieleni na dwie grupy. Jedna z nich zawita do członków Sieci w południowej Wielkopolsce. Odwiedzą: Tłocznię Soków Owocowych Izabela Płonka w Kokaninie (gmina Żelazków), Zakład Cukierniczy – Produkcja Andrutów Kaliskich Urszula Kinowska w Kaliszu, Dwór Stary Chotów (gmina Nowe Skalmierzyce). Zarezerwowano również czas na zwiedzanie Kalisza.
Więcej w Życiu Kalisza
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie