Reklama

Pączki, ale jakie?

11/02/2021 09:41

Zjeść dobrego pączka w czasach kiedy wszystko nam zamieniają z naturalnego na sztuczne i do tego kuszą ceną 55 groszy za sztukę, jest nie lada wyzwaniem.

W  pogoni za niską ceną większość współczesnych cukierników porzuciło tradycyjne sposoby i smaży pączki  na tzw. fryturze, czyli tanich fabrycznych  mieszankach oleju palmowego i rzepakowego, czyli takiej płynnej margarynie.  Jeśli jednak ktoś,  jest świadomy  dlaczego należy unikać  szkodliwych tłuszczów trans,  pojawiających się w mocno podgrzanych, nienasyconych tłuszczach roślinnych, takich jak frytury czy margaryny, to wybierze pączki smażone na naturalnym smalcu.

  Warto więc zwrócić uwagę na cukiernię, która  produkuje pączki w tradycyjnej technologii i recepturze.
Kaliska cukiernia Sośniccy-Lechowscy (ul. Łódzka 18) nadal używa do smażenia naturalnego smalcu  i  prawdziwych jajek zamiast powszechnie już stosowanego suszu jajecznego.

 - Ponieważ jesteśmy już trzecim pokoleniem prowadzącym tę rodzinną cukiernię, więc korzystamy ze starych tradycyjnych i sprawdzonych przepisów jakie pozostawili nam nasi dziadkowie. Pieczemy pączki  według receptury sprzed 100 lat.  Dzisiaj oferujemy pączki z dwoma rodzajami nadzienia: budyniowe i owocowo-różane  -  powiedziała Małgorzata Lechowska, współwłaścicielka firmy Sośniccy-Lechowscy.

Fotografie załączone do artykułu obrazują proces produkcji pączków w cukierni Sośniccy-Lechowscy z dzisiejszej nocy. 

A.W.

 

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    ANDZIA - niezalogowany 2021-02-11 10:32:17

    Pączki z różą ,mniam

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Lipa - niezalogowany 2021-02-11 15:33:12

    Mieli fajną cukiernię na rogatce. Ale zostali wydymani.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • gość 2021-02-11 16:25:53

    teraz się tam panoszy jakaś fundacja, telewizyjna i inne czarty

    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    marcin1978 2021-02-12 18:02:12

    Jak to "pieczemy pączki według receptury sprzed 100 lat"? Przecież tradycyjnych pączków nie piecze się, lecz właśnie smaży, jak prawidłowo napisano w artykule. Owszem, jak ktoś chce upiec w piekarniku, to proszę, ale nie jest to raczej tradycyjny sposób.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Mario - niezalogowany 2021-02-17 13:35:49

    Czy oprócz cukierni na Łódzkiej są inne sklepy firmowe w Kaliszu? 55 gr za pączka to cena stała czy promocja na "tłusty czwartek".

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do