
Zjeść dobrego pączka w czasach kiedy wszystko nam zamieniają z naturalnego na sztuczne i do tego kuszą ceną 55 groszy za sztukę, jest nie lada wyzwaniem.
W pogoni za niską ceną większość współczesnych cukierników porzuciło tradycyjne sposoby i smaży pączki na tzw. fryturze, czyli tanich fabrycznych mieszankach oleju palmowego i rzepakowego, czyli takiej płynnej margarynie. Jeśli jednak ktoś, jest świadomy dlaczego należy unikać szkodliwych tłuszczów trans, pojawiających się w mocno podgrzanych, nienasyconych tłuszczach roślinnych, takich jak frytury czy margaryny, to wybierze pączki smażone na naturalnym smalcu.
Warto więc zwrócić uwagę na cukiernię, która produkuje pączki w tradycyjnej technologii i recepturze.
Kaliska cukiernia Sośniccy-Lechowscy (ul. Łódzka 18) nadal używa do smażenia naturalnego smalcu i prawdziwych jajek zamiast powszechnie już stosowanego suszu jajecznego.
- Ponieważ jesteśmy już trzecim pokoleniem prowadzącym tę rodzinną cukiernię, więc korzystamy ze starych tradycyjnych i sprawdzonych przepisów jakie pozostawili nam nasi dziadkowie. Pieczemy pączki według receptury sprzed 100 lat. Dzisiaj oferujemy pączki z dwoma rodzajami nadzienia: budyniowe i owocowo-różane - powiedziała Małgorzata Lechowska, współwłaścicielka firmy Sośniccy-Lechowscy.
Fotografie załączone do artykułu obrazują proces produkcji pączków w cukierni Sośniccy-Lechowscy z dzisiejszej nocy.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Pączki z różą ,mniam
Mieli fajną cukiernię na rogatce. Ale zostali wydymani.
teraz się tam panoszy jakaś fundacja, telewizyjna i inne czarty
Jak to "pieczemy pączki według receptury sprzed 100 lat"? Przecież tradycyjnych pączków nie piecze się, lecz właśnie smaży, jak prawidłowo napisano w artykule. Owszem, jak ktoś chce upiec w piekarniku, to proszę, ale nie jest to raczej tradycyjny sposób.
Czy oprócz cukierni na Łódzkiej są inne sklepy firmowe w Kaliszu? 55 gr za pączka to cena stała czy promocja na "tłusty czwartek".