
Nie żywe a smakowite dania sporządzone z ryb, bo właśnie one były motywem przewodnim VII edycji imprezy pn. „Smaki LGD” – Szczytniki 2019.
Imprezę poprowadził charyzmatyczny i przebojowy Sławomir Janelt, który doskonale wie, jak rozruszać licznie zgromadzoną publiczność. Jednak najważniejsze były kobiety – panie z Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń: KGW we Wrzącej, (gmina Brzeziny), KGW w Kuczewoli (gmina Szczytniki), KGW w Rososzycy (gmina Sieroszewice) oraz KGW w Sędzimirowicach (gmina Błaszki). Panie wzięły udział w corocznym konkursie kulinarnym związanym z mottem imprezy.
Zwycięską drużyną okazało się KGW Sędzimirowice, które przygotowało najsmaczniejszą potrawę z ryb - rosół z karpia i suma.
Po raz kolejny Panie rywalizowały o I tytuł Masterchefowych LGD, przygotowując „na żywo” danie konkursowe. Słynna „tajemnicza skrzynia” kryła w sobie spody od tortów, a następnie Panie musiały przygotować i udekorować tort.
Gościem specjalnym imprezy i jednocześnie przewodniczącym jury był popularny kucharz Jan Kuroń. Ponadto w skład jury weszli: Stanisław Błaszkowiak, właściciel restauracji „Złoty Karaś” z Lipki oraz sponsor ryb na konkurs i Janusz Skibiński z Kuchni Kuronia.
Podczas imprezy wystąpiły lokalne zespoły: Kapela Ludowa Dysonans oraz Kapela „Złote Kłosy” z Gminy Szczytniki.
W wieczornym koncercie wystąpił zespół polsko - ukraiński Słowiany oraz Dziani i Gwiazdy cygańskie.
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie