
Należy do najsłynniejszych ciast na świecie. Ceniona przez miliony ludzi babka, pojawiła się w kaliskich sklepach Społem i to w bardzo atrakcyjnej cenie
Panettone typu włoskiego, to słynna na cały świat wysoka, bardzo puszysta, pyszna, babka drożdżowa z bakaliami. Jej sława wywodzi się z Mediolanu gdzie przed ponad stu laty rozpoczęto jej seryjną produkcję. Często kojarzona jest z Bożym Narodzeniem. Jej produkcja jest długa i skomplikowana więc szczególne brawa dla kaliskiej PSS Społem, która z okazji Świąt Wielkanocnych właśnie uruchomiło wypiek tych smacznych babek.
Czteroetapowy dwudziestogodzinny proces produkcyjny sprawia, że kaliska babka przez około minimum dwa tygodnie utrzymuje swą wilgotność i świeżość. Dokładna technologia jest jednak tajemnicą ciastkarni Społem, choć zgodzono się podać skład kaliskiej panettone:
- Jest robiona tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach. Wewnątrz jest mąka, bardzo duża ilość masła, mleko pełne, rum, cukier, drożdże i bakalie - powiedziała Wioletta Kaźmierczak (na zdjęciu), kierowniczka piekarni-cukierni Społem, przy ul Obozowej.
Dzisiaj w redakcji mieliśmy po raz pierwszy możliwość jej skosztowania ...i od razu zostaliśmy jej fanami. Wyraźnym plusem jest stosunkowo niska cena wynosząca 15 zł za ważącą około 600 gramów babkę, zwłaszcza że całkiem niedawno importowane penettone były w Kaliszu sprzedawane za prawie 50 zł. Jak informuje kierownictwo PSS Społem, babka będzie produkowana nie tylko na święta, ale przez cały rok.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Społem! I tak trzymać!