
Używając sławy Kopernika i pierników współczesny Toruń potrafił wykreować się na wielką turystyczną atrakcję. Dla nas kaliszan, to złe i dobre wieści zarazem. Złe, gdyż renoma toruńskich pierników przysłoniła wiedzę o równie smacznych kaliskich. Dobra wiadomość -pokazano nam mechanizm przyciągania turystów.
Jednym z godnych zauważenia kaliskich pierników jest ten o nazwie "Premium". Wypikają go w ciastkarni Społem P.S.S. przy ul. Obozowej, gdzie załoga z pełną świadomością łączy stare tradycyjne receptury z nowoczesną technologią.
Pierwotna receptura piernika "Premium" została zdobyta przez żonę prezesa.
- Potem ta receptura przeszła przez wiele badań i prób w naszej ciastkarni, aż w końcu udało się wypracować technologię dla wypieku większych ilości. Ciasto na ten świąteczny piernik jest wyrabiane już w październiku. Potem powoli dojrzewa w kontrolowanej atmosferze, aż do okresu przedświątecznego, w którym ponownie się je wyrabia, dodaje bakalie, wypieka i wykańcza dekoracjami. - mówi Piotr Zasuń prezes spółdzielni (na zdjęciu).
Jak informuje kierowniczka piekarni, pani Wioleta Kaźmierczak, w skład piernika z orzechami "Premium" wchodzi: mąka pszenna, jaja, śmietana, przyprawy korzenne, prawdziwy miód i orzechy włoskie.
Piernik jest sprzedawany w sklepach Społem w cenie 34,90 zł za kg.
Warto go spróbować teraz, gdyż nie jest dostępny cały rok. Ja spróbowałem i zostałem jego fanem.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie