:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Zdrowie, Trujące dodatki żywności - zdjęcie, fotografia
Portal zyciekalisza.pl 08/11/2017 11:11

W Polsce mamy już ponad 3 miliony chorych na cukrzycę, 53,3% dorosłych Polaków ma nadwagę lub otyłość (dane GUS z 2014 roku), coraz więcej dzieci lub nastolatków choruje na raka itd., itd. Może wreszcie warto zacząć  szukać przyczyn.

Gdybyś choć jeden dzień pracował w aptece, bardzo byś się zdziwił – aż jedna czwarta klientów pyta o coś na zatwardzenie, a druga równie liczna grupa o antydepresanty.  Współczesne problemy zdrowotne narastają proporcjonalnie do wzrostu spożycia wysoko przetworzonej żywności. Współczesne zakupy w supermarkecie spożywczym przypominają chodzenie po polu minowym. Co gorsza – niektóre „miny” wybuchają z opóźnionym zapłonem. Naukowe badania z 2007 roku (onkolog dr Hermann Drucky, Niemcy)  wykazały, że nawet małe ilości sztucznych dodatków do żywności mogą się kumulować, by po przekroczeniu masy krytycznej „wybuchnąć” w postaci jakiegoś guza. Tych dodatków jest już kilka tysięcy. Warto poznać choćby te najgorsze.

Parszywa piątka:
1.Sztuczne słodziki
„Aspartam zabił moją żonę” – to tytuł kilkuminutowego filmiku dostępnego na YouTubie. Jego autor stracił żonę po tym, jak piła napoje dietetyczne z aspartamem, wskutek czego nabawiła się guza mózgu. Oto fragment jego wypowiedzi: 
„Teraz ostrzegam tysiące ludzi, bo wiem, że oni też umrą. Naprawdę smutne jest to, że przed wprowadzeniem aspartamu na rynek wcześniej wiedziano, że jest to trucizna. Wiedziano, gdyż były robione testy wskazujące na powstawanie guzów mózgu i innych chorób. Amerykańska Administracja do sprawa Leków i Żywności FDA jednogłośnie odrzuciła aspartam w latach 70., ale później, w latach 80., firma Monsanto wykupiła licencję na aspartam i zaczęła jego produkcję. Wtedy FDA ponownie rozpatrzyła sprawę szkodliwości aspartamu i tym razem dopuszczono do wprowadzenia go na rynek. Co ciekawe – jeszcze przed zezwoleniem przemysł spożywczy sam zrobił 18-stronicowy raport, w którym zdecydowanie odrzucał aspartam, ale gdy FDA dopuściła go do obrotu, wówczas również zaczęli go stosować i zarobili na tym miliony. Gdy prawa patentowe wygasły, aspartam zaczęto stosować jeszcze szerzej. Obecnie w USA  dodaje się go aż do 9000 produktów. W wielu przypadkach mieszany jest razem z cukrem i zdarza się, że nie ujawnia się tego na etykietach. Czasami na etykietach pokazywany jest tylko jeden jego składnik: fenyloalanina. Wtedy masz pewność, że  w środku jest aspartam. Gdy ostrzegam innych, każę im obiecać, że ostrzegą przynajmniej 10 innych osób i że ta dziesiątka ostrzeże następnych”.
Aspartam zawiera 10% alkoholu metylowego, a przecież wiadomo, że alkohol metylowy jest silną trucizną. Podczas drugiej wojny światowej Niemcy celowo zostawiali na opuszczonych pozycjach beczki z alkoholem metylowym, gdyż krasnoarmijcy uparcie mylili go z tradycyjnym alkoholem etylowym i czasami ginęli liczniej niż w walce. Kilka lat temu przeprowadziliśmy wywiad ze starszą kobietą, która podczas radzieckiego „wyzwalania” Kalisza w 1945 roku była pielęgniarką w polowym szpitalu przy ul. Szkolnej (obecnie znajduje się tam liceum). Pielęgniarka wspominała około 100 młodych żołnierzy sowieckich, których przywieziono tu zatrutych alkoholem metylowym „zdobytym” na jednym z podkaliskich folwarków. Wszyscy zmarli. Jeden z umierających poprosił wtedy pielęgniarkę, by napisała list do matki. „Napiszitie mojej matieri szto ja był ubityj w boju”. Kto zgadnie, gdzie w Kaliszu pochowano owych stu nieszczęśników?
Nawet wdychanie metanolu grozi śmiercią. Wikipedia podaje: „spożycie już 8-10 gramów powoduje ślepotę, a 12-20 gramów śmierć”. Warto również poczytać o dwóch kolejnych śmiertelnych truciznach (neurotoksynach) zawartych w aspartamie – kwasie asparginowym i fenyloalaninie.
Pojawiły się badania udowadniające, że sztuczne słodziki reklamowane jako „dietetyczne” pomimo że nie posiadają kalorii wcale nie obniżają wagi ciała, a wręcz przeciwnie – wiązane są ze zwiększonym apetytem i w rezultacie tyciem. Udowodniono również, ze powodują wiele dysjunkcji metabolicznych i negatywnie wpływają na naszą florę bakteryjna w jelitach.
 

2.    Sztuczne barwniki
Na etykietach żywności barwniki oznaczane są  kodami od E100 do E199. W grupie tej jest kilka naturalnych barwników, ale większość to syntetyczne. Przykładowym sztucznym barwnikiem jest E104 – żółcień chinolinowa. Jest ona zabroniona w USA, Wielkiej Brytanii i Norwegii, ale dozwolona w Polsce. Stosowana jest do kolorowania lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków, a nawet leków na kaszel. Może wywoływać u dzieci wysypkę, zaczerwienienie skóry, nadpobudliwość. Barwnik ten jest  niebezpieczny dla astmatyków i podejrzewany o powodowanie nowotworów wątroby.
Kolejny barwnik zakazany w innych krajach, a dozwolony w Polsce to pozyskiwany z ropy naftowej ciemnoczerwony amarant  E123, dodawany do płatków zbożowych, galaretek, kawioru i napojów z czarnej porzeczki. Podejrzewany jest również o działanie rakotwórcze.
Oba barwniki wiązane są z brakiem koncentracji u młodzieży.
E124, czyli czerwień koszenilowa, i E129, czyli czerwień allura, które dodawane są do słodyczy,  również produkuje się sztucznie z ropy naftowej. E129 podejrzewany jest o przyczynianie się do rozwoju chorób Parkinsona i Alzheimera.

Więcej w Życiu Kalisza
 

Reklama

Trujące dodatki do żywności komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Mieszkanie 2 pokojowe przy ul.

Mieszkanie 2 pokojowe 38 m2 po remoncie wynajmę dla osób niepalących. 1200zł+media+ czynsz


Sprzedaż - Wynajem - Serwis

Zapewniamy profesjonalną obsługę serwisową i dostawę części zamiennych do wózków widłowych TOYOTA - BT Nasza oferta obejmuje przeglądy i naprawy..


Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez zyciekalisza.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Idea Contact sp. z o.o. z siedzibą w Kalisz 62-800, Spółdzielcza 6

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"