Reklama

Wspaniały pomysł na weekend! Smakowite spacery po Uniejowie na pyszne zakończenie wakacji

19/08/2020 07:39

Przedostatni weekend wakacji zapowiada się w Uniejowie wyjątkowo atrakcyjnie. Dosłownie każdy znajdzie tu coś dla siebie. W naszej propozycji, oprócz aspektu rozrywkowego, pokażemy Wam, w jaki sposób kultywujemy regionalne tradycje kulinarne, dbamy o zachowanie oryginalnego smaku i charakteru potraw przygotowanych z lokalnych produktów, podkreślających walory naszego regionu.

  22 i 23 sierpnia zapraszamy Was na siódmą edycję Uniejowskiego Festiwalu Smaków. W konkursie o „Lilię Smakosza 2020”, a także tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2020”, uczestniczyć będzie 12 restauracji. W tym roku spróbujecie 12 dań głównych na bazie lub z dodatkiem grzybów leśnych oraz 10 deserów na bazie lub z dodatkiem śliwek. Jak zawsze będą one serwowane w porcjach degustacyjnych, a zapłacicie za nie od 5 zł do 6 zł.

  O tym, które z 12 restauracji zostaną nagrodzone „Lilią Smakosza” zdecyduje Komisja z udziałem gości specjalnych (ale o tym później), która po spróbowaniu wszystkich dań i deserów, sumą punktów wyłoni zdobywców I, II i III miejsca, może dodatkowo przyznać wyróżnienia, jeśli uzna to za zasadne.

  Kolejnymi Jurorami jesteście Wy sami – uczestnicy Festiwalu, którzy skosztują, a następnie ocenią regulaminową ilość dań i deserów, wypełnią przygotowaną w tym celu kartę (Paszport Degustatora) i wrzucą ją do jednej z urn, dostępnych we wszystkich lokalach festiwalowych. Restauracja, która w oddanych, prawidłowo wypełnionych Paszportach zbierze najwięcej Waszych głosów zostanie nagrodzona tytułem „Najbardziej Apetycznego Miejsca VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2020”, a wy za udział w naszym kulinarnym wydarzeniu weźmiecie udział w losowaniu nagród.

Jak głosować?
  
Po pierwsze, powinniście zaopatrzyć się w Paszport Degustatora, który będzie dostępny we wszystkich lokalach biorących udział w Festiwalu w czasie jego trwania. Paszport to karta do głosowania i przewodnik po wydarzeniu w jednym. Znajdziecie w nim mapę z lokalizacją restauracji, listę festiwalowych propozycji wraz z miejscem na Wasz głos i pieczątkę od kelnera, a także garść praktycznych informacji jak prawidłowo go wypełnić.

  W każdej kategorii (danie główne i deser) możecie wybrać jedną, dwie lub maksymalnie 3 potrawy – w Paszportach postawcie przy ich nazwach znak X. Aby Wasze głosy były ważne, a Paszporty mogły wziąć udział w losowaniu nagród, jakie dla Was przygotowujemy, musicie zakupić co najmniej 5 z 12 festiwalowych dań głównych i/lub co najmniej 5 z 10 deserów – fakt ten potwierdzi Wam podpisem i pieczątką kelner lub właściciel restauracji. Za każdą zamówioną jedną potrawę otrzymacie jedną pieczątkę.

  Dodatkowo, osoba, która w ważnym Paszporcie Degustatora zgromadzi największą liczbę pieczątek potwierdzających zamówienie przez nią festiwalowych potraw, otrzyma nagrodę specjalną, jaką jest obiad dla dwóch osób w dowolnie wybranej przez siebie festiwalowej restauracji.

  W Paszporcie Degustatora wymagane jest podanie danych osobowych i kontaktowych osoby pełnoletniej wraz z podpisem osoby pełnoletniej – Paszporty wypełnione przez osoby nieletnie, zawierające dane osoby nieletniej i podpisane imieniem i nazwiskiem osoby nieletniej nie uprawniają Degustatora do odbioru nagrody.

  Wypełniony Paszport Degustatora należy wrzucić do urny konkursowej wyłącznie w czasie trwania akcji degustacyjnej „Smakowite spacery po Uniejowie” (w sobotę w godz. 12:00-20:00 oraz w niedzielę w godz. 12:00-18:00). Urny znajdziecie w każdej festiwalowej restauracji.

Komisja konkursowa
  Gościem specjalnym
tegorocznej edycji Festiwalu Smaków, a jednocześnie przewodniczącą Komisji konkursowej, będzie Anna Pastuszka-Zańczak, znana Wam z programów Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia oraz Pytanie na Śniadanie. Jej ciekawe przepisy na łatwe i szybkie dania, które przygotować może dosłownie każdy, obserwować można na kanale o nazwie „Do SchrupAnia” na YouTube.

  W działaniach Komisji konkursowej silnym wsparciem dla pani Ani będzie artysta, w którym płynie prawdziwie góralska krew – Jan Trebunia-Tutka. Muzyk, choć nie jest specjalistą w dziedzinie gastronomii, uwielbia gotować. Ponadto od dzieciństwa delektował się specjałami regionalnej kuchni góralskiej, która nie dość, że jest znakomita i niepowtarzalna, to tylko dzięki ręce gaździny ma również specyficzny, „prawdziwy” smak.

  Tak niesamowity duet z pewnością stanie na wysokości zadania i spośród wszystkich festiwalowych dań wskaże te, które zasługują na miano najsmaczniejszej potrawy VII Uniejowskiego Festiwalu Smaków.

  Na koniec mamy do Was ogromną prośbę. Kiedy będziecie już gościć w uniejowskich restauracjach, pamiętajcie o tym, że ten rok jest dla nas wszystkich wyjątkowo trudny. Prosimy, abyście pamiętali o wszelkich zasadach, które zadbają o bezpieczeństwo każdego z Was: dezynfekujcie ręce przy wejściu na teren lokalu, utrzymujcie 2-metrową odległość pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, a przy jednym stoliku siadajcie tylko z najbliższą rodziną. Wasze bezpieczeństwo w głównej mierze zależy przecież od Was samych.

Agnieszka Olczyk

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do