Reklama

Zagadki Kaliskie (18)

W letnie niedziele Park Miejski w Kaliszu wypełniał się rodzinami szukającymi wytchnienia przy sadzawce i promenadzie  wcieniu drzew. Wśród alejek można było spotkać wózeczki z wodą sodową oraz charakterystyczne sprzedawczynie w białych czepkach, oferujące lekką i słodką przekąskę. Przysmak ten – chrupki i okrągły – pakowany był po kilka sztuk w banderolkę i doskonale komponował się ze szklaneczką oranżady. Jaki tradycyjny kaliski smakołyk, wypiekany już od ponad dwóch stuleci, umilał spacerowiczom czas i z jakiej kulinarnej tradycji się wywodzi?

Odpowiedź: Opisanym przysmakiem są andruty kaliskie – cieniutkie, okrągłe wafle, które stanowią najbardziej rozpoznawalną lokalną specjalność Kalisza. Ich receptura wywodzi się prawdopodobnie z połączenia tradycji wypieku żydowskiej macy i polskich naleśników, a sama nazwa „andrut” znana była już w XVIII wieku. Andruty kaliskie wypiekane są ręcznie do dziś – mąka, odrobina cukru i olej rzepakowy wystarczą, by od ponad 200 lat cieszyć smakiem i wspominać dawne tradycje.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do