
Ta słynna w świecie babka pojawia się w luksusowych sklepach zawsze w okresach przedświątecznych. Warto wiedzieć, że wypiekana jest również w Kaliszu
Panettone typu włoskiego, czyli jedna z najsłynniejszych w świecie babek świątecznych, kupiona z importu kosztuje około 60 zł, ale od dwóch lat produkowana jest także w kaliskiej ciastkarni-piekarni Społem, dzięki temu jest znacznie świeższa i oferowana w sklepach PSS-u poniżej 20 zł.
Tajemniczy proces jej produkcji to wiele etapów trwających minimum 24 godziny.
- Na początku robi się starter, który leżakuje około 16 godzin w temperaturze 2 do 4 stopni, a dopiero potem dodaje się inne składniki. Długie leżakowanie w niskiej temperaturze zmusza enzymy zawarte w mące i drożdżach do specjalnej pracy, która nie występuje w standardowej metodzie. Babka jest robiona tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach: mąka, bardzo duża ilość masła, mleko pełne, rum, cukier, drożdże i bakalie - powiedziała Wioletta Kaźmierczak, kierowniczka piekarni-cukierni Społem, przy ul Obozowej.
Ten oryginalny proces produkcji sprawia, że babka bardzo długo zachowuje świeżość, ma inną strukturę i jest bardzo smaczna.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Za Wikipedią: "Panettone – rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej, puszystej konsystencji. W wariancie podstawowym zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami, np. Asti, likierami, np. Amaretto oraz ciepłymi napojami. Najpopularniejszymi producentami są: Motta, Bauli, Alemagna i Tre Marie. Na początku XX wieku nazwa Motta była synonimem panettone." No, ale skąd Pan Prezes Zarządu, Arkadiusz Woźniak, ma to wiedzieć.