Reklama

HIT 2020 dla Fermy Drobiu Karoliny Wągrowskiej – Piegonisko Wieś

31/03/2021 20:35

Uroczyste wręczenie certyfikatu potwierdzającego nadanie tytułu HIT 2020 odbyło się 31 marca br. podczas sesji Rady Powiatu Kaliskiego. To kolejny HIT 2020 jaki Kapituła Konkursu przyznała firmie z powiatu kaliskiego.

   HIT dla Fermy Drobiu Karoliny Wągrowskiej to symboliczne  ukoronowanie pracy trzech pokoleń na rzecz jej rozwoju firmy. – Wszystko zaczęło się jeszcze w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. W 1974 roku dziadkowie pobudowali w miejscowości Piegonisko Wieś pierwszy kurnik. Stąd  Piegonisko Wieś stanowi centrum naszej firmy. Po dziadkach firmę przejęli rodzice. W 2014 roku rozpoczęliśmy budowę drugiego kurnika. A w kolejnych latach nastąpił dalszy i szybki rozwój firmy. Aktualnie nasza ferma to: 2 kurniki w Piegonisku Wsi, 4 w Rososzycy, 2 w Piegonisku Pustkowiu. Ponadto dzierżawimy jeszcze kolejne trzy kurniki. Używam liczby mnogiej bo fermę prowadzę wspólnie z bratem Marcinem mówiła Karolina Wągrowska.  

   Rozwój firmy może imponować. Roczna produkcja brojlerów to blisko 1,7 mln szt. kurcząt. Ponadto ferma posiada własne stada zarodowe. Pozyskane w ten sposób jajka oddawane są do wylęgarni, z której małe kurczęta trafiają z powrotem do fermy, w której w cyklu 6 – tygodniowym dorastają i nadają się do uboju. By obniżyć koszty rodzeństwo prowadzi  jeszcze jedną firmę, tym razem transportową. Posiadane samochody ciężarowe służą do transportu paszy. W niedługim czasie ten problem ulegnie radykalnej zmianie. Ferma na własne potrzeby będzie sama mieszać i produkować paszę.

   – Okres epidemii koronawirusa oraz ptasiej grypy, która już sięgnęła naszego powiatu napawa niepokojem. COVID doprowadził  do znaczącego wzrostu cen paszy. Dwa lata temu przy tej samej cenie brojlera za paszę płaciło się nawet do 40 proc. taniej. Co prawda brojlery są nad wyraz odporne na ptasią grypę ale zasad bioasekuracji musimy drobiazgowo przestrzegać. W przypadku gdyby zdarzyło się, że nasze kurniki znalazłyby się w strefie 03, to dla nas byłaby to tragedia. Mimo wcześniej podpisanych umów żadna ubojnia nie przyjęłaby naszych kurczaków. Równocześnie nie byłyby one likwidowane. Miejmy nadzieje, że do takiej sytuacji nie dojdzie – dodała K. Wagrowska. Mimo anormalnej sytuacji wynikającej z pandemii i zagrożenia wynikającego z ptasiej grypy właściciele fermy są optymistami i zakładają jej dalszy rozwój. W najbliższym planie mają budowę kolejnych kurników, które w jednym rzucie dałyby 350 tys. szt. brojlerów.

   W imieniu Kapituły Konkursu certyfikat nadania tytułu HIT 2020 wręczyli Pani Karolinie: Krzysztof Nosal, starosta kaliski, Jan Adam Kłysz, przewodniczący Rady Powiatu Kaliskiego oraz Zbigniew Słodowy, wicestarosta kaliski.

(grz)  

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Ktosiek - niezalogowany 2021-04-01 09:35:40

    Są gotowe do uboju w 6 tygodni. Napchane chemią kurczaki. Ciekawe czy sami jedzą?

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do