
W spotkaniu pokoleń wzięli udział zaproszeni goście, absolwenci, emerytowani nauczyciele oraz pracownicy szkoły. Dyrektor szkoły Dorota Szaleniec-Plichta zaprosiła uczestników w sentymentalną podróż w czasie. Korzenie powstania szkoły sięgają 1947 roku, kiedy w lokalnej prasie ukazał się pierwszy artykuł o istnieniu Gimnazjum Krawieckiego i Państwowej Szkoły Przysposobienia w Gospodarstwie Rodzinnym w Kaliszu.
Obecni nauczyciele oraz absolwenci z dumą i wzruszeniem wspominali czas spędzony w szkole z tak bogatą tradycją. Byli uczniowie podkreślali, że w Gastronomiku zdobywali nie tylko wiedzę, przygotowanie zawodowe, ale także kształtowali swój system wartości. To w tym szczególnym miejscu uczyli się tego, jak żyć. Tu spotykali swoich mentorów, zawiązywali przyjaźnie, przeżywali pierwsze miłości. Wielu z nich powróciło do placówki i jako nauczyciele kontynuują pracę swych poprzedników. W wypowiedziach uczestników spotkania często pojawiało się zdanie, że warto wracać do szkoły przy ulicy Wodnej nie tylko po wspomnienia, ale także serdeczną atmosferę. Podczas wieczoru jak zwykle nie zabrakło słodkiej niespodzianki przygotowanej przez Łukasza Górskiego- szefa kuchni z ZSG-H.
Wydarzenie odbyło się 21 lutego w ramach obchodów Roku Jubileuszowego 75-lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego",
Małgorzata Piwowarczyk-Szafirowicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Uch !!! ha!!! ha !!! cieszy mnie ,że zero komentarzy --większość pewnie wie dlaczego .