
Kuchnia średniowieczna była tematem wiodącym VIII Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną „Na pograniczu kultur”, zorganizowanych w gospodarstwie agroturystycznym „Karczma Kaliska” w Szadku w gminie Ceków Kolonia
Tegoroczne spotkania rozpoczęły się od warsztatów kulinarnych, w których tematem przewodnim było przygotowywanie żywności metodami tradycyjnymi. Organizatorzy zaprezentowali następnie Szlak Kulinarny „Kaliskie smaki”, skupiający m.in. lokalnych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Zaproszeni goście mieli okazję poznać ofertę Restauracji KTW Park, Karczmy Kaliskiej, Zakładu Mięsnego Tomasz Łucyk, Hotelu Kristoff, Tłoczni Soków TeSo, Piekarni Bułeczka, Komoda Club Residence, Dworu Stary Chotów i Stajni Czempisz – Zielony Dworek. Następnie Karol Matczak zaprezentował m.in. tradycyjny wyrób powideł, a także metody wytwarzania, przechowywania i konserwowania żywności na przełomie XIX i XX wieku. Tematem wiodącym była tym razem kuchnia średniowieczna. Kuchnia Komesa Bronisza przygotowała dla wszystkich jej specjały.Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie