
W tym roku wydarzenie odbywa się w dniach 26 - 28 września w pawilonie 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wstęp na targi jest bezpłatny. Oficjalne otwarcie oraz wręczenie medali Smaków Regionów odbędzie się w sobotę 27 września 2025 o godzinie 11.00 na scenie głównej, w pawilonie 3A. W inauguracji uczestniczyć będą Marszałek Marek Woźniak oraz Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
Również w sobotę 27 września zaplanowany jest wielki finał XXIV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, połączony z wręczeniem statuetek „Perła 2025”. Na galę zapraszają: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Początek o godz. 13.00 w pawilonie nr 10.
Podczas tegorocznej edycji Smaków Regionów nasze województwo będzie promować na swoim stoisku żywność regionalną wysokiej jakości. W tym roku zaprezentuje się 29 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów z szerokim asortymentem różnorodnych regionalnych produktów, opartych na lokalnych i tradycyjnych recepturach. Koneserzy poszukujący wyjątkowych smaków będą mogli spróbować m.in. serów – smażonych, kozich czy dojrzewających, mięs i wędlin, przetworów mlecznych, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych oraz olei tłoczonych na zimno. Wśród wystawców znajdą się również przedstawiciele pięciu regionów partnerskich Wielkopolski z Korei Południowej, Chorwacji, Mołdawii, Niemiec i Włoch, którzy będą serwować flagowe produkty i potrawy regionalne.
Podczas trzydniowego święta żywności Województwo Wielkopolskie przygotowało wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne. W tym roku gościem specjalnym wydarzenia będzie szef kuchni Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Polakom dał się poznać za sprawą VII edycji programu kulinarnego MasterChef, w którym zajął 2. miejsce. Jego specjalnością jest kuchnia mołdawska i rumuńska.
W piątek, 26 września popularny kucharz zaprezentuje pokazy kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski – Piły, Rawicza, Brzostowa, Krotoszyna, Nietążkowa, Kępna, Pleszewa, Kalisza, Konina, Liskowa, Wrześni i Poznania. Tego dnia Smaki Regionów odwiedzi ponad 600 uczniów i uczennic wraz z opiekunami.
W sobotę, 27 września odbędzie się otwarty pokaz kulinarny skierowany dla zwiedzających. Podczas pokazu Laurentiu „Lorek” Zediu zaprezentuje dania m.in. z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem.
„Lorek” będzie też arbitrem w trzeciej edycji Bitwy Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, w której gotowanie promujące niemarnowanie jedzenia zaprezentują wielkopolskie banki żywności. W kulinarne szranki staną Wielkopolski Bank Żywności z Poznania, Bank Żywności w Koninie, Bank Żywności w Pile oraz Bank Żywności w Lesznie.
Pokazy kulinarne oraz zmagania banków żywności są wynikiem realizacji przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Misją Programu jest uczynienie z Wielkopolski regionu, w którym żywność jako szczególnie cenny i życiodajny produkt, wytworzony kosztem wielu zasobów, będzie szanowana, produkowana, transportowana, przechowywana, dystrybuowana i konsumowana w sposób umożliwiający uniknięcie lub ograniczenie jej marnotrawstwa i strat.
Pełen program targów Samki Regionów na https://smaki-regionow.pl
Anna Parzyńska – Paschke
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie