
W Regionalnym Centrum Informacyjno – Doradczym Odnawialnych Źródeł Energii działającym przy Zespole Szkół nr 1 w Liskowie odbyło się seminarium unijne poświęcone tematyce rolnictwa ekologicznego.
Głównymi założeniami spotkania było zwiększenie zainteresowania polskich producentów rolnictwem ekologicznym, przedstawienie kroków niezbędnych w celu uzyskania certyfikacji oraz udzielenie porad dotyczących pozyskania środków unijnych.
Temat rolnictwa ekologicznego z perspektywy Komisji Europejskiej przybliżyła uczestnikom Daria Hawat, przedstawicielka Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Komisji Europejskiej. Natomiast o możliwościach pozyskania unijnego finansowania mówiła Aleksandra Blak, przedstawicielka Lokalnego Punktu Funduszy Europejskich w Kaliszu.
Do udziału w seminarium zaproszono głównie rolników, przetwórców żywności, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, członków Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”, samorządowców różnych szczebli oraz sołtysów. Uczestniczyli również: Bartłomiej Balcerzyk, Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Zbigniew Słodowy, wicestarosta kaliski, Jan Klemt, dyrektor generalny Towarzystwa Inicjatyw Społecznych „Nowy Świat”.
Jedną z atrakcji seminarium był pokaz kulinarny przygotowany przez Kamila Klekowski, szefa kuchni, propagatora lokalnych produktów z dużym naciskiem na ryby słodkowodne oraz kuchni tradycyjnej, pomysłodawcy i organizatora wielu wydarzeń kulinarnych promujących produkty regionalne.
Organizatorami seminarium było: Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, Gmina Lisków oraz Gminny Ośrodek Kultury w Liskowie a współorganizatorami Powiat Kaliski, Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Towarzystwo Inicjatyw Społecznych „Nowy Świat”.
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie