Reklama

Podpisane umowy na projekt „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe”

Ponad 88 tys. zł otrzyma 10 Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z powiatu kaliskiego w ramach konkursu „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe”. 4 czerwca br. w Sali OSP w Opatówku przedstawiciele KGW i organizacji podpisali umowy stosowne umowy. Samorząd Województwa Wielkopolskiego reprezentował Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

Konkurs „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” skierowany jest do organizacji pozarządowych zwłaszcza KGW i organizacji zajmujących się dystrybucją i pomocą żywnościową dla potrzebujących. Inicjatywa realizowana jest w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” i ma na celu wspieranie organizacji pozarządowych promujących niemarnowanie żywności na terenie Wielkopolski, doposażenie ich w narzędzia ułatwiające prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie gospodarowania dostępną żywnością i uczenia zaradności życiowej w zakresie żywienia siebie i rodziny.

- Wsparcie w ramach konkursu „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” to możliwość rozwoju działalności organizacji oraz zwrócenie szczególnej uwagi mieszkańców terenów wiejskich na problem marnowania żywności. Cieszy zainteresowanie społeczeństwa tym problemem i aktywne uczestnictwa i wnioskowanie o wsparcie na zakup takiej instalacji. Warto podkreślić, że mobilne kuchnie znajdują szerokie zastosowanie podczas warsztatów, pokazów gotowania oraz miejscowych wydarzeń podczas, których lokalne społeczności mogą zyskać nowa praktyczną wiedzę z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Do Kół i OSP z powiatu kaliskiego trafi ponad 88tys. zł z budżetu Województwa Wielkopolskiego. – mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

W ramach przeprowadzonego naboru organizacje mogły uzyskać wsparcie finansowe od 3 do 15 tys. zł na realizację zadania polegającego na zakupie i instalacji mobilnej kuchni warsztatowej, która spełnia normy sanitarne, jest przystosowana do gotowania na zewnątrz, umożliwia prowadzenie wydarzeń i instruktaży jak zagospodarowywać żywność, szczególnie tą zagrożoną zmarnowaniem. Ważnym elementem działań w ramach realizacji tych przedsięwzięć jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na racjonalne zagospodarowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które są odrzucane podczas przygotowywania potraw.

W tegorocznej edycji konkursu wsparcie pozyskało 80 organizacji pozarządowych, a łączna kwota wsparcia na ten cel wynosi prawie 700 tys. zł i pochodzi ona z budżetu Województwa Wielkopolskiego.

Dofinansowanie w powiecie kaliskim otrzymały:

Beneficjent

Powiat

Dotacja

Koło Gospodyń Wiejskich Chojno

kaliski

4179,00

Koło Gospodyń Wiejskich w Przystajni

kaliski

7400,00

Ochotnicza Straż Pożarna w Opatówku

kaliski

10400,00

Koło Gospodyń Wiejskich w Żelazkowie

kaliski

7000,00

Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Maki Zakrzyn

kaliski

3700,00

Koło Gospodyń Wiejskich w Stawiszynie

kaliski

15000,00

Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Kakawie

kaliski

6460,00

Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierzbinie

kaliski

11060,00

Koło Gospodyń Wiejskich w Przyraniu

kaliski

11060,00

 Koło Gospodyń Wiejskich "Żychowianki" w Żychowie

kaliski

12000,00

 

Suma:

88259,00

(grz)

 

Aktualizacja: 08/06/2025 07:03
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do