
Ponad 88 tys. zł otrzyma 10 Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z powiatu kaliskiego w ramach konkursu „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe”. 4 czerwca br. w Sali OSP w Opatówku przedstawiciele KGW i organizacji podpisali umowy stosowne umowy. Samorząd Województwa Wielkopolskiego reprezentował Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Konkurs „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” skierowany jest do organizacji pozarządowych zwłaszcza KGW i organizacji zajmujących się dystrybucją i pomocą żywnościową dla potrzebujących. Inicjatywa realizowana jest w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” i ma na celu wspieranie organizacji pozarządowych promujących niemarnowanie żywności na terenie Wielkopolski, doposażenie ich w narzędzia ułatwiające prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie gospodarowania dostępną żywnością i uczenia zaradności życiowej w zakresie żywienia siebie i rodziny.
- Wsparcie w ramach konkursu „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” to możliwość rozwoju działalności organizacji oraz zwrócenie szczególnej uwagi mieszkańców terenów wiejskich na problem marnowania żywności. Cieszy zainteresowanie społeczeństwa tym problemem i aktywne uczestnictwa i wnioskowanie o wsparcie na zakup takiej instalacji. Warto podkreślić, że mobilne kuchnie znajdują szerokie zastosowanie podczas warsztatów, pokazów gotowania oraz miejscowych wydarzeń podczas, których lokalne społeczności mogą zyskać nowa praktyczną wiedzę z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Do Kół i OSP z powiatu kaliskiego trafi ponad 88tys. zł z budżetu Województwa Wielkopolskiego. – mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
W ramach przeprowadzonego naboru organizacje mogły uzyskać wsparcie finansowe od 3 do 15 tys. zł na realizację zadania polegającego na zakupie i instalacji mobilnej kuchni warsztatowej, która spełnia normy sanitarne, jest przystosowana do gotowania na zewnątrz, umożliwia prowadzenie wydarzeń i instruktaży jak zagospodarowywać żywność, szczególnie tą zagrożoną zmarnowaniem. Ważnym elementem działań w ramach realizacji tych przedsięwzięć jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na racjonalne zagospodarowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które są odrzucane podczas przygotowywania potraw.
W tegorocznej edycji konkursu wsparcie pozyskało 80 organizacji pozarządowych, a łączna kwota wsparcia na ten cel wynosi prawie 700 tys. zł i pochodzi ona z budżetu Województwa Wielkopolskiego.
Dofinansowanie w powiecie kaliskim otrzymały:
Beneficjent |
Powiat |
Dotacja |
Koło Gospodyń Wiejskich Chojno |
kaliski |
4179,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Przystajni |
kaliski |
7400,00 |
Ochotnicza Straż Pożarna w Opatówku |
kaliski |
10400,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Żelazkowie |
kaliski |
7000,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Maki Zakrzyn |
kaliski |
3700,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Stawiszynie |
kaliski |
15000,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Kakawie |
kaliski |
6460,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierzbinie |
kaliski |
11060,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Przyraniu |
kaliski |
11060,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich "Żychowianki" w Żychowie |
kaliski |
12000,00 |
|
Suma: |
88259,00 |
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie