Reklama

Prelekcja pt. "Renesans staropolskiego jadła – prezentacja ciekawych przepisów i potraw"

Archiwum Państwowe w Kaliszu
08/04/2022 12:41

W ostatnim czasie Archiwum Państwowe w Kaliszu zrealizowało ciekawy projekt filmowy. Prezes Kaliskiego Towarzystwa Przyjaciół Archiwaliów Mariusz Kurzajczyk zgodził się podzielić przed kamerą tajnikami przyrządzania staropolskich potraw. W efekcie powstała prelekcja pt. "Renesans staropolskiego jadła – prezentacja ciekawych przepisów i potraw".

Mariusz Kurzajczyk wyszedł od tego, że współcześnie możemy wiele czerpać z kulinarnych zwyczajów naszych przodków. Nie znali oni wielu smaków, przypraw, których my używamy praktycznie codziennie. Ogromne zmiany w kuchni na ziemiach polskich nastąpiły już w starożytności, gdy szlakiem bursztynowym docierali tutaj kupcy rzymscy. Prelegent wskazał, że ze średniowiecznych kronik miejskich wiemy, iż jedzono już rzodkiewki, marchewki, pietruszkę.

Z potraw mięsnych Mariusz Kurzajczyk szczególnie poleca kiełbasę tzw. palcówkę, którą robi samodzielnie od lat z drobnych kawałków mięsa, wymieszanych z przyprawami, wepchniętych w jelito wieprzowe. Średniowieczni przodkowie przyprawiali mięso dzikim czosnkiem, cząbrem, macierzanką, i mniej powszechnie solą. Nie znano wówczas pieprzu - korzystano za to powszechnie z gorczycy. By palcówka mogła dojrzewać w pokojowej temperaturze przez okres 2 dni trzeba dodać do niej nieco cukru. Następnie wyroby należy przenieść na 2 tygodnie w chłodniejsze pomieszczenie.

W przeszłości przechowywano mięso poprzez jego suszenie lub solenie. Idealnym materiałem jest schab, który można przyrządzić w zalewie z wody, soli (w tym peklowej) i przypraw, a następnie uwędzić. Inną potrawą polecaną przez Mariusza Kurzajczyka jest kiszony boczek, przygotowywany w soli, cukrze i czosnku.

Dla jaroszy zaproponowano kiszoną rzodkiewkę i kiszone pączki mniszka lekarskiego. To zioło jest szczególnie przydatne w kuchni –
z kwiatów można przyrządzić miód, a z korzeni herbatkę. Ciekawą propozycją jest nalewka z płatków maku, ocet jabłkowy, ocet oraz szampan z kwiatów czarnego bzu.

Osoby zainteresowane tematem zapraszamy na stronę internetową Archiwum Państwowego w Kaliszu, gdzie można obejrzeć prelekcję.

APK

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do