
Blisko 90 osób wzięło udział w Rajdzie Rowerowym Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki” jaki odbył się 13 maja br.
W trasę licząca łącznie około 60 km wyruszono z parkingu przy kaliskim starostwie. Sygnał do startu dał Krzysztof Nosal, sprosta kaliski. Cykliści wyruszyli w kierunku Opatówka. Po drodze odwiedzili Gospodarstwo Rolne- Pomidory Król - punkt sprzedaży pomidorów przy ul. Łódzkiej. Natomiast w Opatówku zawitali do Gospodarstwa Rolno-Sadowniczego Państwa Wróblewskich (specjalizującego się w uprawie jabłek).
Dalsza trasa wiodła do Pałacu Tłokinia a następnie do Koźminka. Tam mieli okazję zwiedzić Dworek Mieleckich oraz wyremontowaną dawną kaplicę ewangelicką. Półmetek rajdu wyznaczono nad zalewem w Murowańcu. Po krótkim odpoczynku cykliści wyruszyli w drogę powrotną do Kalisza. Meta rajdu znajdowała się przy Restauracji KTW w Parku Miejskim. Tam przy ciepłym posiłku dzielono się pierwszymi wrażeniami z pokonanej trasy i tego co zobaczono.
Komandorem rajdu był Krzysztof Wydra, którego wspierali nie mniejsi niż on pasjonaci rowerowych wypraw: Bogusław Monczyński, Andrzej Łuczak i Jarosław Karpisiewicz.
(grz)
foto: Krzysztof Wydra (powiat kaliski fb)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie