Reklama

Spotkanie z malarstwem i sztuką kulinarną

10/03/2010 13:28

Jaki związek występuje pomiędzy malarstwem i sztuką kulinarną, przekonali się ci, którzy spędzili sobotnie popołudnie w Akademii „Gabriel”  w Kaliszu przy ulicy Piwonickiej

Tego dnia Akademia przeszła swoistą metamorfozę.  Kto nie wiedziałby, czym na co dzień zajmuje się placówka, mógłby pomylić ją z galerią malarstwa.   Na ścianach wyeksponowano kilkadziesiąt dzieł artystów  malarzy, którzy zdecydowali się na tę swoistą promocję  swojej pasji  w parze ze sztuką kulinarną. 
– W przedsięwzięciu nie ma nic dziwnego. Zarówno malarstwo, jak i kulinaria, mają wspólny mianownik – jedno i drugie jest sztuką. Oryginalne potrawy, kolorystyka i kształty użytych do ich przyrządzenia produktów – owoce, warzywa, a także odpowiednia dekoracja gotowych potraw, decydują  o tym, że produkt finalny, to  swoiste dzieła sztuki. A jeszcze jak kucharzowi nie brakuje wyobraźni i inwencji – mówi Wiktor Jędrzejak znany polski artysta malarz związany z Kaliszem.
 Oprócz niego swoje prace prezentowali Halina Nowicka, Andrzej Borowski, Jacek Frąckiewicz, Tomasz Klimczyk i Paweł Kotowicz. Z myślą o bardzo licznej grupie gości,  artyści malarze przygotowali miłą niespodziankę. Otóż prezentowane dzieła  można było kupić i to po tzw. cenach autorskich.
Jednak  to nie koniec atrakcji sobotniego spotkania. Kiedy minęła pierwsza fala estetycznych doznań, przyszła pora na coś dla ciała. W  dyskretny sposób swoje specjały zaprezentowała kaliska  firma „Catering Alternatywy”.  To co zaserwowano do degustacji potwierdziło słowa  Wiktora Jędrzejaka odnoszące  się do sztuki kulinarnej.
 Potrawy, ich dekoracja, kolorystyka  i sposób prezentacji znacznie opóźniły samą degustację. Każdy chciał jak najdłużej nacieszyć oko.  A czego tam nie było. Cykoria z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi, grillowane warzywa z kozim serem, pasztet z łososia z krewetkami i suszoną papryką, kuleczki mozzarelli zawinięte w szynkę parmeńską podane z pesto i kremem balsamicznym, carpaccio ze schabu wędzonego przez Szefa Kuchni, to tylko przykłady możliwości  firmy „Catering Alternatywy”.  Trzeba przyznać, że  tak jak ładnie wszystko wyglądało, tak też wyśmienicie smakowo. (grz)

WIęćej w Życiu Kalisza

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do