Reklama

Uroczy weekend z Radziwiłłami w Antoninie

W sobotę i niedzielę w Pałacu Myśliwskim w Antoninie oraz jego parku można było wsiąść do „wehikułu czasu” i przenieść się w lata 20. i 30 minionego wieku. Centrum Kultury i Sztuki z Kalisza zaprosiło artystów, naukowców, grupy rekonstrukcyjne oraz właścicieli zabytkowych samochodów, by gości mógł powitać ówczesny właściciel letniej rezydencji, Michał Radziwiłł (w tej roli aktor kaliskiego Teatru – Adam Kupaj)

Sobota
W pierwszym dniu otwarto wystawę „Antonin” – poplenerową ekspozycję studentek i studentów Pracowni Fotografii i Ochrony Dóbr Kultury (Wydział Pedagogiczno-Artystyczny UAM w Kaliszu). Kuratorzy wystawy: Liliana Gajewska i Jakub Stasiak. Autorzy: Liliana Gajewska, Karol Ligocki, Zuzanna Raźniewska, Liwia Stanisławska, Maja Symanowicz, Adrian Wykrota. Wykład pt. „Radziwiłłowie bardziej intymnie i prywatnie (galeria wybiórcza)”, zaprezentował prof. UAM dr hab. Michał Jarnecki (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM). Na schodach pałacowych odbył się pokaz mody strojów dziennych, a na zakończenie wykład pt. „Sarkofag w Antoninie i jego rzymskie inspiracje” wygłosił prof. UAM dr hab. Paweł Sawiński (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM). Dodatkowo na terenie parku odbyły się: jarmark rękodzieła, warsztaty dla dzieci, zwiedzanie pałacu z przewodnikiem Jakubem Stasiakiem

Niedziela
Podczas drugiego dnia Weekendu z Radziwiłłami wykład pt. „Kilka spostrzeżeń o ziemiańskiej kuchni i obyczajach kulinarnych z drugiej połowy XIX wieku i początków XX stulecia” zaprezentował dr Karol Walczak (Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej WPA UAM). Pokaz kulinarny przygotował niezastąpiony specjalista kuchni dawnych wieków - Maciej Barton. W menu, z książęcej inspiracji, znalazły się: żabie udka w chrupiącej panierce z paprykową salsą, pierożki z wędzonym karpiem i gziką na purée z pasternaku, skorzonera z masłem orzechowym i sezamem oraz czekoladowe marcepany z migdałem. Podczas pokazu kulinarnego Maciej Barton przygotował również chowder i białą polewkę. Po posiłku odbył się pokaz mody sportowej z lat 20. i 30.

Kolejny wykład, pt. „Matka, babka, żony i kochanki. Kobiety w życiu księcia Michała Radziwiłła” zaprezentowała pisarka Jolanta Sroczyńska-Pietz, historyczka, autorka powieści: „Cień zegara słonecznego” (2019), „Światłoczuli” (2021) oraz „Książę. Historia pewnego szaleństwa, czyli rzecz o Michale Radziwille”. O 17.00 skosztowano dzików serwowanych przez kuchmistrza Macieja Bartona, by godzinę później uczestniczyć w wykładzie: „Gdzie przed wojną spędzano wakacje?Joanny Mruk – autorki książki „Moda kobieca w okupowanej Polsce”, prezeski Grupy Rekonstrukcji Historycznej Bluszcz. Na zakończenie odbył się pokaz mody wieczorowej lat 20 i 30 oraz stylowa potańcówka pod gołym niebem.

„Weekend z Radziwiłłami” swą wiedzą, pasją i urokiem wypełniły grupy rekonstrukcyjne, których członkowie przechadzali się w pięknych kostiumach po parku i pałacu, częstując gości herbatą i lemoniadą oraz właściciele zabytkowych samochodów, między innymi Forda z 1930 roku i Citroena z 1934 roku.

Przemysław Nowak, Dział Promocji i Reklamy CKiS
 

Aktualizacja: 09/07/2025 10:48
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Wróć do