
7 sierpnia (sobota) w Gospodarstwie Agroturystycznym „Karczma Kaliska” w Szadku ( gmina Ceków – Kolonia) odbywały się XI Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na „Pograniczu Kultur” .
Sprzyjająca pogoda spowodowała, ż w sobotnie popołudnie Karczmę Kaliską odwiedziło wiele osób. I z pewnością nie żałowali. Na stoiskach mogli posmakować zdrowych i tradycyjnych potraw. „Królową” tegorocznej imprezy była cebula, tak często goszczącej w przeszłości na stolach mieszkańców Kongresówki. Można było posmakować np.: chłopskiego bigosu z cebuli, gołąbków z cebulowym farszem, wątróbki z cebulą czy też cebularza z pieca chlebowego.
Jednak na cebuli nie kończyła się oferta sobotniej imprezy. Inne stoiska proponowały między innymi: chleb z pieca chlebowego ( Mirosława Wielgucka, Przedzeń), miody ( Ignacy Wolniaczyk, Przedzeń), wędzone ryby z domowej wędzarni ( Agroturystyka Karczma Kaliska), wyroby własne i wędliny ( Agroturystyka Karczma Kaliska), potrawę wojskową „pierdziuchę ( Grupa Rekonstrukcji Historycznej z Cekowa – Kolonii).Były też stoiska: Tłoczni Soków Owocowych (Izabela Płonka, Kokanin), Kiszonek Moniki ( Łaszków, gm. Blizanów), a także arbuzy z Koźlątkowa.
Prezentowali się również uczestnicy finału Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w tym: Agroturystyka Zagroda na Zadupiu, Gospodarstwo Pasieczne Noteckie Miody, Masarnia Wiejska Wróblewicz (Anna Wróblewiecz, Piątek Wielki gm. Stawiszyn).
Degustację umilał Karkonoski Zespół Folkowy „Szyszak”. A o tajnikach życia na styku Pogranicza oraz tamtejszej kuchni ciekawie i zabawnie opowiadał Karol Matczak. Natomiast Wioletta Przybylska, dyrektor Wydziału Promocji Informacji Starostwa Powiatowego w Kaliszu dokonała prezentacji Szklaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”. Pasjonaci starych aut mogli podziwiać kilka samochodów prezentowanych przez Automobil Klub Turek.
(grz)