Reklama

W „Kaliskiej Karczmie” było tradycyjnie, smacznie i zdrowo

08/08/2021 08:01

7 sierpnia (sobota) w Gospodarstwie Agroturystycznym „Karczma Kaliska” w Szadku ( gmina Ceków – Kolonia) odbywały się XI Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną na „Pograniczu Kultur” .

Sprzyjająca pogoda spowodowała, ż w sobotnie popołudnie Karczmę Kaliską odwiedziło wiele osób. I z pewnością nie żałowali. Na stoiskach mogli  posmakować zdrowych i tradycyjnych potraw. „Królową” tegorocznej imprezy była cebula, tak często goszczącej w przeszłości na stolach  mieszkańców Kongresówki.  Można było posmakować np.: chłopskiego bigosu z cebuli, gołąbków z cebulowym farszem, wątróbki z cebulą czy też cebularza z pieca chlebowego.

    Jednak na cebuli nie kończyła się oferta sobotniej imprezy. Inne stoiska proponowały między innymi: chleb z pieca chlebowego ( Mirosława Wielgucka, Przedzeń), miody ( Ignacy Wolniaczyk, Przedzeń), wędzone ryby z domowej wędzarni ( Agroturystyka Karczma Kaliska), wyroby własne i wędliny ( Agroturystyka Karczma Kaliska), potrawę wojskową „pierdziuchę ( Grupa Rekonstrukcji Historycznej z Cekowa – Kolonii).Były też  stoiska: Tłoczni Soków Owocowych (Izabela Płonka, Kokanin), Kiszonek Moniki ( Łaszków, gm. Blizanów), a także arbuzy z Koźlątkowa.

    Prezentowali się również uczestnicy finału Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w tym: Agroturystyka Zagroda na Zadupiu, Gospodarstwo Pasieczne Noteckie Miody, Masarnia Wiejska Wróblewicz (Anna Wróblewiecz, Piątek Wielki gm. Stawiszyn). 

    Degustację umilał Karkonoski Zespół Folkowy „Szyszak”. A o tajnikach życia na styku Pogranicza oraz tamtejszej kuchni ciekawie i zabawnie opowiadał Karol Matczak. Natomiast Wioletta Przybylska, dyrektor Wydziału Promocji Informacji Starostwa Powiatowego w Kaliszu  dokonała prezentacji Szklaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”. Pasjonaci starych aut mogli podziwiać kilka samochodów prezentowanych przez  Automobil Klub Turek. 

(grz)

Reklama

Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Wróć do