
Witamina K w naturze występuje w dwóch formach. Pierwszą z nich jest witamina K1, nazywana również filochinonem. Tę formę przyjmujemy wraz z pokarmem roślinnym. Jej drugi typ, czyli witamina K2, inaczej menachinon, jest wytwarzana przez ludzkie jelita, a także występuje w pokarmach mięsnych. Istnieje jeszcze jeden jej rodzaj, określany witaminą K3 lub menadionem. Jest to jednak forma syntetyczna, którą można znaleźć między innymi w tabletkach z witaminą K. Poznaj działanie witaminy K i sprawdź, czym mogą grozić jej niedobory!
Jedną z najważniejszych właściwości witaminy K w ludzkim organizmie jest zapewnienie właściwej krzepliwości krwi. To dzięki niej po skaleczeniu rana się zasklepia poprzez wytworzenie skrzepów, widocznych na powierzchni jako strupy.
Część jej funkcji przypomina właściwości witaminy D. Wspiera ona bowiem wzmacnianie kości i zębów. Dodatkowo pomaga ona zapobiegać wapnieniu żył oraz zachorowaniu na miażdżycę. Witamina K zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Niedobory witaminy K mogą wystąpić przede wszystkim w sytuacji, gdy pacjent cierpi na zaburzenia wchłaniania, a także na częste biegunki. Może do nich dojść również u osób na dietach niskotłuszczowych i beztłuszczowych, spożywających zbyt duże ilości witaminy E, ze schorzeniami wątroby, a także stosujących antybiotyki lub środki z grupy NLPZ przez dłuższy czas.
Do częstych skutków niedoboru witaminy K należeć będą między innymi:
Niezwykle ważny jest również odpowiedni poziom witaminy K u noworodków. Zaraz po urodzeniu stężenie witaminy K jest bowiem bardzo niskie, co może wywoływać VKDB, czyli Vitamin K Deficiency Bleeding. Ta skłonność do krwawień może doprowadzić nawet do śmierci, dlatego tak małym dzieciom podaje się 1 mg tej substancji domięśniowo lub 2 mg doustnie. Zalecenia dla wcześniaków to 0,5 mg. Witamina K powinna być podana każdemu dziecku do 5 godzin po urodzeniu.
Nadmiar witaminy K najczęściej występuje w wyniku nadmiernego jej spożycia w formie suplementów. Może to wiązać się między innymi z zaburzeniami pracy wątroby, bólami brzucha czy nadmierną potliwością. Jednym z efektów może być również rozpad czerwonych krwinek, prowadzący do ciężkiej anemii. Do innych problemów występujących w następstwie dostarczenia organizmowi nadmiaru witaminy K należeć będą skoki ciśnienia, zaburzenia pracy serca oraz odczyny alergiczne.
W przypadku witaminy K dla dzieci zapotrzebowanie do 6. miesiąca życia będzie wynosić 5 µg/dobę. U starszych dzieci zapotrzebowanie rozkłada się następująco:
Dla dorosłych i młodzieży powyżej 15 roku życia normy dla spożycia witaminy K wynoszą:
Zakłada się również, że w okresie ciąży i laktacji u kobiety nie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę K.
Najwięcej witaminy K znaleźć można w roślinach o intensywnie zielonych liściach. Jej dobrym źródłem będą między innymi jarmuż czy botwina. Warto też włączyć do swojej diety szpinak, kapustę włoską, pomidory, kalafior, marchew, ziemniaki, sałatę, brokuły, brukselkę, kolendrę, bazylię, natkę pietruszki, lucernę, rzepę, groszek, seler, awokado, truskawki oraz brzoskwinię. Warzywa warto łączyć z olejami, np. lnianym bądź rzepakowym, żeby usprawnić wchłanianie witaminy K. Spośród pokarmów pochodzenia zwierzęcego szczególnie cenne pod względem dostarczania tej substancji będą gęsia wątróbka, jaja oraz żółte sery.
Witamina K to niezwykle cenna dla naszego zdrowia substancje. Dlatego tak ważne jest odpowiednie ułożenie diety, która zapewni nam wystarczającą jej ilość.
Źródła:
http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie