
Akademia Kaliska przystępuje do badań nad miodem i jego wykorzystaniem w produkcji żywności, suplementów diety a także w kosmetyce. Posłuży temu eksperymentalna pasieka zlokalizowana na terenie kampusu Akademii przy ulicy Poznańskiej
– Na naszej uczelni prowadzimy zajęcia z kosmetologii w zakresie zastosowania produktów pszczelich w lecznictwie i kosmetyce. W tym celu otwieramy laboratorium, które poprowadzi pani profesor Wioletta Żukiewicz-Sobczak, szefowa międzywydziałowej katedry Żywności i Żywienia – informuje profesor Andrzej Wojtyła, rektor Akademii Kaliskiej.
Hodowlą pszczół zaopiekuje się Janusz Skowroński, pracownik Akademii a przy tym znawca i pasjonat hodowli pszczół.
Obecnie uczelniana pasieka liczy 6 uli, ale jej opiekun podkreśla, że w miarę potrzeb będzie rozwijana. Każda z pszczelich rodzin liczy po około 80 tysięcy osobników. Zdolności „produkcyjne” jednego ula to około 8 do 10 kilogramów miodu w sezonie.
Łukasz Mikołajczyk, wykładowca uczelni, wyraził nadzieję, że uczestnicy międzynarodowej konferencji, jaka planowana jest na październik tego roku, będą mogli skosztować uczelnianego miodu.
Podczas konferencji prasowej na kampusie Akademii profesor Wojtyła poinformował również, że kaliska uczelnia otrzymała zgodę Polskiej Komisji Akredytacyjnej na studia II stopnia na kierunku kosmetologia. – Dotychczas kształciliśmy naszych studentów jedynie na poziomie licencjatu. Studia magisterskie musieli kontynuować na innych uczelniach. Od tej pory będzie to możliwe tu, w Kaliszu – zaznaczył prof. Wojtyła i dodał przy okazji, że bardzo wysoko został oceniony również kierunek fizjoterapia. – na 125 punktów obligatoryjnych otrzymaliśmy 145.
(pp)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
że co?
DOBRY POMYSŁ