
Nowo otwarta Ararat Ormiańska Cafe-Piekarnia przy ul. Górnośląskiej 37, to drugi lokal w Kaliszu Svietlany Zabiednovej i Samvela Martirosyan, którzy od 4 lat prowadzą restaurację Ararat z ormiańsko - gruzińską kuchnią i kaukaskimi smakami przy ul. Polnej 22
Sukces restauracji Ararat przy ul Polnej, zmobilizował Svietlanę i Samvela do przebudowy i powiększenia sali. Większy lokal przyciągnął jeszcze więcej gości, więc postanowili otworzyć drugi o tej samej nazwie, z tym samym logo, ale ukierunkowany na kawiarnię i piekarnię. Zatem Ararat przy Polnej 22 specjalizuje się teraz w serwowaniu pieczonych na żywym ogniu dań mięsnych i rybnych, a nowo otwarta Ararat Ormiańska Cafe-Piekarnia przy Górnośląskiej 37 (przy zbiegu ulicy Polnej i Górnośląskiej w pawilonie pod optykiem) oferuje ormiańskie wypieki, zarówno sprzedawane na wynos z ulicznego okienka, jak i podawane do stolika we własnej kawiarni.
Piekarnię otwarto kilka miesięcy temu, a od 1 czerwca rozszerzono o kawiarnię.
Warto tu wpaść choćby na kawę americano z marlenkami, czyli ormiańskimi smakowitymi ciasteczkami na bazie miodu i orzechów, które są miniaturową wersją tradycyjnego ormiańskiego tortu. Ponieważ 5 zł za kawę i 3 zł za marlenkę to naprawdę bardzo przystępna cena, więc zapewne skusimy się jeszcze na przykład na dużego smażonego i ciepłego pieroga, obficie nadzianego smacznym owocowym farszem, który ze względu na swą wielkość może dla niektórych zastąpić śniadanie.
Tutejszy asortyment ormiańskich wypieków jest na tyle szeroki (i niedrogi), że można go potraktować jako egzotyczne śniadanie, obiad czy kolację. Do wyboru będzie kilka gatunków chaczapuri (zbiorcza nazwa produktów z pieca): po adżarsku, po megerelsku, kubdari i penowani.
Oprócz różnego rodzaju chaczapuri można również najeść się pieczonymi lub smażonymi pierożkami, albo czeburakiem, czyli wielkim na pół talerza, smażonym na głębokim tłuszczu pierogiem. Do każdego z tych produktów możemy wybrać nadzienie: różne gatunkami mięsa, sery, mieszankę mięsno-serową, smażoną świeżą kapustę, grzyby, warzywa lub owocowe na słodko.
Niektóre klientki odkryły na przykład, że pieczone pierożki pieczone na wynos doskonale pasują jako dodatek do domowych zup.
- Wszystkie wypieki robimy tak, jak w domu, sami, na miejscu, z naturalnych świeżych produktów i bez konserwantów ani sztucznych polepszaczy smaku. Ciasto jest wyrabiane ręcznie. Nie stosujemy żadnych mrożonych półproduktów. Wszystko z oferty jest wypiekane na bieżąco, żeby w każdej chwili było dostępne, ciepłe i świeże. Do farszu nie używamy żadnych dżemów ani konfitur, lecz świeże owoce - mówi Svietlana.
Jako autor książki pt." Oleje kluczem do zdrowia" unikam jedzenia produktów smażonych na tłuszczach roślinnych, ze względu na łatwość termicznego uszkodzenia i utleniania kwasu linolowego, z grupy omega 6 oraz alfalinolenowego z grupy omega 3 i preferuję smażenie na tłuszczach zwierzęcych lub oleju kokosowym. Tutaj smażenie odbywa się wyłącznie na oleju słonecznikowym, jednak patrząc na szczupłe sylwetki Svietlany, Samvela i ich córki zapytałem o ten proces:
-Smażymy wyłącznie na czystym, naturalnym ukraińskim oleju słonecznikowym. Choć jest droższy, to zapewnia wyjątkowy smak wypiekom, jakiego nie otrzymamy smażąc na żadnym innym oleju. Po drugie umożliwia wyższą temperaturę smażenia więc jest bardziej bezpieczniejszy - mówi Svietlana
Kolejną atrakcją są tutaj oryginalne ormiańskie i gruzińskie napoje w oryginalnych szklanych opakowaniach: kompoty, lemoniady, zdrowotne wody mineralne, a wkrótce w ofercie pojawią się nawet piwa. Wszystkie importowane z Armenii albo Gruzji. Warto je spróbować, gdyż armeńskie owoce ze względu na nasłoneczniony klimat i żyzne gleby są niezwykle słodkie co sprawia, że nie wymagają dodawania cukru. Wyjątkowa okazja by spróbować lemoniady z winogron albo takiej z ziołem o nazwie estragon.
Wszystkie wspomniane tu wypieki można w dowolnej konfiguracji konsumować na miejscu jak też zakupić na wynos, w okienku otwartym od strony ulicy. Jest także możliwość telefonicznego zamówienia na wynos, by przygotowano interesujący nas zestaw cieplutkich wypieków do odbioru na konkretną godzinę. Może to nam znacznie ułatwić zorganizowanie błyskawicznego obiadu lub nawet jakiegoś domowego przyjęcia.
Inną opcją może być kupienie tak zwanego lunch boxu, przydatnego w podróży, czy podczas szkolnych wycieczek.
Kawiarnia i sklep czynne są codziennie oprócz niedziel od g. 9.00 do 18.00. Telefon: 881 490-951
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Gratuluje właścicielom pomysłu i odwagi w tych trudnych dla gastronomi czasach i życzę powodzenia. Jeśli utrzymają poziom dań i wyrobów jak na Polnej to klientów nie zabraknie.