Reklama

„Głodny Polak” – tradycyjne jedzenie z dowozem w Kaliszu

30/09/2020 07:20

Na kaliskim rynku działają już od trzech lat, ale lokal gastronomiczny przy ulicy Staszica 36 nie przestaje zaskakiwać. Mowa o „Głodnym Polaku”, który oferuje rozmaite obiady domowe dla wszystkich, nawet wymagających smakoszy

W tym lokalu obiady domowe cechują się różnorodnością. Oprócz stałego menu, składającego się z pięciu dań, codziennie zmieniane są trzy różne potrawy. Dodatkowo, każdego dnia gotowane są dwie zupy. „Głodny Polak” od października wprowadza także do swojej oferty dania regionalne. Dwa razy w miesiącu podstawowe menu będzie wzbogacone o kuchnię np. kaszubską, śląską itp.

- Uważam, że od innych barów z obiadami wyróżnia nas rozmaitość dań oraz jakość. Cenimy sobie świeże produkty od tutejszych rzeźników czy rolników. Wszystkie potrawy robimy sami – mówi Wojciech Pawlak, tata właściciela lokalu Macieja Pawlaka.

Smaki z dzieciństwa założycieli baru przyczyniły się do tego, że „Głodny Polak” w swojej ofercie proponuje przede wszystkim  rozmaite pierogi, które są atutem ich baru z obiadami domowymi. Lokal gastronomiczny serwuje wszystkie rodzaje pierogów, a nawet niedawno w menu pojawiły się tzw. „pielmienie” z przepisu jednej z ukraińskich kucharek.

Dowóz posiłków na terenie Kalisza jest darmowy, a poza granicami odpłatnie. Właściciele oferują także zbiorowe wyżywienie w postaci kateringu stałego bądź okolicznościowego (okolicznościowe do 30 osób). Ich obiady trafiają teraz do dwóch przedszkoli, z którymi współpracują.

- Chciałbym żeby nasze obiady domowe znalazły zainteresowanie wśród szkół, zakładów pracy i szpitali. Mam nadzieję, że oferta zadowoli większość placówek. Dzieci natomiast mogłyby przychodzić do nas na warsztaty kulinarne.

W „Głodnym Polaku” zjesz nie tylko świeże dania mięsne, smaczne zupy, nowo wprowadzone potrawy regionalne i pierogi. Nowością będą niedługo makarony i pierogi włoskie, serwowane codziennie.

- Znajdzie się także coś dla wegetarian np. kotlety z kalafiora i brokuła z serem feta czy kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej. Tworzymy niskokaloryczne dania pod szyldem „Dietetyczna Polka”. Nazywam to małżeństwem, ponieważ „Głodny Polak” musi iść w parze z „Dietetyczną Polką”. Przykładowo mąż chce zjeść coś tłustego, natomiast żona chce być fit – śmieje się Wojciech Pawlak.

„Głodny Polak” funkcjonuje nie tylko w Kaliszu. Dwa kolejne lokale tej firmy mieszczą się w Rawiczu oraz Lubinie. Lokal zaprasza gości w godzinach: Pn-Pt 10:00 – 17:00, Sob – Ndz 10:00 – 18:00. Właściciele są otwarci również na propozycje potraw, które można zgłaszać w barze. „Głodny Polak” to zły Polak, jak mawia przysłowie. Zatem warto spróbować i zobaczyć czy wyjdziesz najedzony oraz w lepszym humorze.

Menu stałe:
- schab panierowany,
- devolay,
- gulasz,
- karkówka,
- filet z kurczaka panierowany,
- pierogi z serem,
- pierogi z mięsem,
- pielemienie.

Stałe dodatki:
młode ziemniaki, frytki, kasza, ryż, pyzy, kopytka, kluski śląskie, buraczki na ciepło, młoda kapusta zasmażana.

Przykładowe menu dnia:
- zupa pomidorowa,
- zupa koperkowa,
- pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z bazylią,
- cordon bleu,
- łosoś w sosie koperkowym.

Tel: 667 407 407
Link do strony "Głodny Polak": https://www.facebook.com/glodnypolak

 

 

M.F

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do