Reklama

Improstyl czyli sztuka dekoracji stołu

22/03/2025 06:00

19 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu odbyła się trzecia edycja Wielkopolskiego Konkursu „Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu”. Tegoroczne wydarzenie przebiegało pod hasłem „Muzyczne szaleństwo z improstylem”, a swoje kreatywne pomysły mieli okazję zaprezentować uczniowie szkół gastronomicznych z całego regionu

Improstyl to niezwykle wymagająca sztuka dekoracji stołu, łącząca elementy klasycznej elegancji z nowoczesnymi, nierzadko awangardowymi koncepcjami. W tegorocznej edycji konkursu nie brakowało niezwykłych i zaskakujących aranżacji stołów. Uczestnicy stworzyli kompozycje inspirowane różnymi stylami muzycznymi i artystami. 
– Poziom konkursu był niezwykle wysoki, a wybór najlepszych prac stanowił duże wyzwanie dla jury. „Uczniowie wykazali się ogromną pomysłowością, a każda aranżacja miała swój unikalny charakter. Stoły nie tylko zachwycały estetyką, ale także opowiadały fascynujące historie. Wszyscy uczestnicy zasługują na uznanie i pochwałę” – zaznaczyła Dorota Szaleniec-Plichta, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu. 

W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych drużyn. Jury przyznało 3 nagrody główne, dwa wyróżnienia i jedną nagrodę specjalną. 

Uczestnicy konkursu:

Amelia Płaczek i Kornelia Adamek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
Marta Mitulska i Oliwia Marszałska (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
Milen Baran i Ksenia Perepelytsia (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie) – wyróżnienie
Norbert Tomalak i Daria Zajdel (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu) – nagroda specjalna
Julia Ubych i Dominika Nowaczyk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu)
Kinga Witzke i Wiktoria Pawlak (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
Kinga Raszewska i Oliwia Jasieńska (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
Magdalena Ulichnowska i Maria Gola (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
Nikola Pajek i Julia Zwolińska (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
Weronika Ferster i Dariusz Budny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – wyróżnienie
Julia Turowska i Hubert Brzostek (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – II miejsce
Joanna Grabska i Jakub Kaszuba (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – III miejsce
Kinga Zawadzka i Zuzanna Brzezińska (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – I miejsce
Natalia Świtaj i Katarzyna Pysera (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich).

Źródło: ZSG-H
 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do