
Zdrowa dieta to bardzo istotny element podczas leczenia cukrzycy. Dzięki kontrolowaniu tego, co spożywasz, nie musisz obawiać się gwałtownych skoków poziomu glikemii, a za to możesz cieszyć się różnorodnymi smakami, które dostarczą Ci energii. Dowiedz się, jak się odżywiać przy cukrzycy, aby nie rezygnować z ulubionych smaków
Przedstawiamy kilka ważnych zasad, dzięki którym okiełznasz cukrzycę i nareszcie zadbasz o swoją dietę. Stosuj się do nich podczas tworzenia jadłospisu, a szybko poczujesz się lepiej. Oto najważniejsze zasady prawidłowego odżywiania przy cukrzycy:
regularne spożywanie posiłków – diabetycy najlepiej, aby jedli częściej, ale mniejsze porcje np. 5 posiłków co 3-4 godziny;
stosowanie się do zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego – zgodnie z nimi dieta cukrzycowa powinna nie tylko pomóc w wyrównaniu stężenia glukozy we krwi, ale też wspierać utrzymanie odpowiedniej masy ciała i wspomagać kontrolę ciśnienia tętniczego;
ograniczenie spożycia soli i cukru;
prawidłowe zbilansowanie jedzenia – połowę posiłku powinny stanowić warzywa i ewentualnie owoce, ¼ to źródła białka, a ¼ to węglowodany i niewielka ilość tłuszczu pochodzenia roślinnego;
dbanie o nawadnianie – najlepszym wyborem jest woda;
zjadanie odpowiedniej ilości jedzenia – zgodnej z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym;
spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym;
zwracanie uwagi na sposób obróbki termicznej produktów spożywczych – szczególnie tych o wysokiej zawartości skrobi, ponieważ może to wpływać na obniżenie lub podwyższenie indeksu glikemicznego.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny szczególną uwagę zwracać na to, jaki indeks glikemiczny mają spożywane produkty. Dlaczego to takie ważne? Indeks glikemiczny procentowo określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu konkretnego produktu.
Najlepiej, jeśli w codziennej diecie diabetyków będzie jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, których IG wynosi mniej niż 50. Natomiast sporadycznie możesz wybierać jedzenie o średnim IG (między 51 a 70).
Kontrolowanie indeksu glikemicznego w produktach spożywczych może być trudne i czasochłonne. Dlatego jednym z rozwiązań może być dieta pudełkowa niski indeks glikemiczny, która jest skomponowana w taki sposób, aby odpowiadała potrzebom diabetyków. Wybierając takie rozwiązanie, możesz zminimalizować gwałtowne skoki poziomu glikemii czy też niebezpieczne epizody hiperinsulinemii.
Zastanawiasz się, które produkty spożywcze są bezpieczne dla diabetyków? Tak naprawdę masz całkiem spory wybór, dzięki któremu przygotujesz pyszne i prawidłowo zbilansowane posiłki.
Oto lista produktów, które można bezpiecznie jeść przy cukrzycy.
Produkty zbożowe – razowy chleb, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, płatki owsiane górskie, otręby zbożowe, grube kasze itp.
Produkty mleczne – maślanka, ser twarogowy, jogurt, kefir, mleko – najlepiej sprawdzą się produkty o niskiej zawartości tłuszczu.
Warzywa – większość warzyw jest odpowiednia dla diabetyków, należy tylko ograniczyć spożywaną ilość kukurydzy, ziemniaków i dyni. Najlepiej sprawdzą się warzywa w formie surowej lub ugotowanej na parze.
Owoce – dobrym wyborem będzie żurawina, granat, truskawki, maliny, borówki, cytrusy, jabłka, wiśnie, agrest, porzeczki, brzoskwinie itp. Ważne jest to, żeby owoce nie były zbyt dojrzałe, ponieważ może to wpływać na wzrost poziomu IG.
Tłuszcze roślinne – olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, miękkie margaryny w kubkach z dobrym składem, pestki, nasiona, awokado.
Mięso i ryby – tzw. białe mięso, czyli kurczak i indyk. Dobrym wyborem będzie też cielęcina, młoda wołowina, królik, wszystkie gatunki ryb oraz jajka.
Napoje – woda mineralna, kawa oraz herbata bez cukru.
Przyprawy i zioła – cynamon, czosnek, kurkuma, kozieradka, morwa biała itp.
Chcesz zaoszczędzić, a przy tym jeść zdrowo jako cukrzyk? Jedną z opcji może być dietetyczny katering Poznań. Dzięki temu nie będziesz musiał lub musiała czytać i poznawać znaczenie składów produktów spożywczych, bo to specjaliści zadbają o to, żeby dieta była dopasowana do Twoich potrzeb.
Skoro wiesz już, jakie produkty spożywcze są dla Ciebie bezpieczne, to upewnij się także, jakie składniki nie są zalecane przy cukrzycy. Najważniejsze jest to, aby omijać produkty z wysokim indeksem glikemicznym (IG powyżej 70).
Poza tym koniecznie zrezygnuj z poniższego jedzenia:
z produktów zbożowych – takich jak kasza manna i kuskus, makarony pszenne, biały ryż, jasne pieczywo, słodkie wypieki itp.;
z produktów mlecznych – z pełnotłustych produktów mlecznych;
z tłuszczy – masła, śmietany, oleju kokosowego, twardej margaryny w kostkach itp.;
z mięsa – baraniny i wieprzowiny, parówek, podrobów itp.;
z owoców i warzyw – przetworzonych owoców i warzyw z dużą zawartością cukru, słodzonych dżemów i kompotów z cukrem;
z napojów – alkoholu, słodkich napojów gazowanych itp.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie