
Podsumowania i ogłoszenia wyników dokonał Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego oraz Monika Paczyńska, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi Urzędu Wojewódzkiego Poznaniu.
Konkurs „PLANUJ NIE MARNUJ” zorganizowano w ramach projektu EcoWaste4Food, w którym uczestniczy Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Uczestniczyć mogli uczniowie szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z terenu Wielkopolski. Celem konkursu było: -zwiększenie świadomości konsumentów i podejmowanie działań mających na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności w gospodarstwach domowych, - przedstawienie korzyści wynikających ze zmian zachowań i nawyków konsumentów tj.: przy planowaniu zakupów, posiłków, przechowywaniu żywności; - podkreślenie znaczenia jakie produkty spożywamy i skąd pochodzą, -rozwijanie kreatywności i wyobraźni uczniów. Zadaniem uczestników (3 – osobowe zespoły) było zaprojektować ulotkę ulotki nawiązującą do tematu i celów konkursu. - Problematyka marnowania żywności pozostaje ważnym elementem na drodze do ochrony zasobów ziemi, pracy ludzi oraz środków finansowych przeciętnych rodzin. Dzięki takim konkursom młodzież kształcąca się w kierunkach gastronomicznych znając zagadnienia wytwarzania i przygotowania żywności przekazuje i wdraża właściwe nawyki konsumenckie w społeczeństwie. Konkurs pt.:„PLANUJ, NIE MARNUJ” to doskonała okazja do popularyzacji programu EcoWaste4Food, w którym od 3 lat uczestniczy Samorząd Województwa Wielkopolskiego i różnymi inicjatywami zachęca do świadomych postaw konsumenckich – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Zwycięskie zespoły:
1m. - Klaudia Zimna, Patrycja Podlasiak Justyna Pisula (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Jana Bytnara "Rudego" w Kaliszu);
2m. - Oliwia Pieprz, Agata Jastrzębska, Agata Leśniak (Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie);
3m. - Daria Pyrzyńska, Paulina Kaczmarek, Milena Januchowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu).
Wyróżnienia: 1. Arkadiusz Nabzdyk, Joanna Kołaczyńska, Gabriela Markowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu), 2. Daniel Hałupka, Nikola Apolinarska, Kacper Waligóra (Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie),
Ponadto przyznano nagrody pieniężne dla szkół, do których uczęszczają nagrodzone zespoły z miejsc I-III :
w Poznaniu - 1500 zł (brutto).
(grz)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie