Reklama

Kaliski „Gastronomik” najlepszy w Wielkopolsce

22/10/2020 11:15

Podsumowania i ogłoszenia wyników dokonał Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego oraz Monika Paczyńska, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi Urzędu Wojewódzkiego Poznaniu.

Konkurs „PLANUJ NIE MARNUJ” zorganizowano w ramach projektu EcoWaste4Food, w którym uczestniczy Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Uczestniczyć mogli  uczniowie szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z terenu Wielkopolski. Celem konkursu było: -zwiększenie świadomości konsumentów i podejmowanie działań mających na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności w gospodarstwach domowych, - przedstawienie korzyści wynikających ze zmian zachowań i nawyków konsumentów tj.: przy planowaniu zakupów, posiłków, przechowywaniu żywności; - podkreślenie znaczenia jakie produkty spożywamy i skąd pochodzą, -rozwijanie kreatywności i wyobraźni uczniów. Zadaniem uczestników (3 – osobowe zespoły) było zaprojektować ulotkę ulotki nawiązującą do  tematu i celów konkursu. - Problematyka marnowania żywności pozostaje ważnym elementem na drodze do ochrony zasobów ziemi, pracy ludzi oraz środków finansowych przeciętnych rodzin. Dzięki takim konkursom młodzież kształcąca się w kierunkach gastronomicznych znając  zagadnienia wytwarzania i przygotowania żywności przekazuje i wdraża właściwe nawyki konsumenckie w społeczeństwie. Konkurs pt.:„PLANUJ, NIE MARNUJ” to doskonała okazja do popularyzacji programu EcoWaste4Food, w którym od 3 lat uczestniczy Samorząd Województwa Wielkopolskiego i różnymi inicjatywami zachęca do świadomych postaw konsumenckich – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

Zwycięskie zespoły:

1m. - Klaudia Zimna, Patrycja Podlasiak Justyna Pisula (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Jana Bytnara "Rudego" w Kaliszu);

2m. - Oliwia Pieprz, Agata Jastrzębska, Agata Leśniak (Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie);

3m. - Daria Pyrzyńska, Paulina Kaczmarek, Milena Januchowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu).

Wyróżnienia: 1. Arkadiusz Nabzdyk, Joanna Kołaczyńska, Gabriela Markowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu), 2. Daniel Hałupka, Nikola Apolinarska, Kacper Waligóra (Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie),

 

 

Ponadto przyznano nagrody pieniężne dla szkół, do których uczęszczają nagrodzone zespoły z miejsc I-III :

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Jana Bytnara "Rudego" w Kaliszu – 3500 zł (brutto);
  2. Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie - 2500 zł (brutto);
  3. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich

w Poznaniu - 1500 zł (brutto).

(grz)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do