Reklama

Kaliski „Gastronomik” najlepszy w Wielkopolsce

22/10/2020 11:15

Podsumowania i ogłoszenia wyników dokonał Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego oraz Monika Paczyńska, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi Urzędu Wojewódzkiego Poznaniu.

Konkurs „PLANUJ NIE MARNUJ” zorganizowano w ramach projektu EcoWaste4Food, w którym uczestniczy Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Uczestniczyć mogli  uczniowie szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z terenu Wielkopolski. Celem konkursu było: -zwiększenie świadomości konsumentów i podejmowanie działań mających na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności w gospodarstwach domowych, - przedstawienie korzyści wynikających ze zmian zachowań i nawyków konsumentów tj.: przy planowaniu zakupów, posiłków, przechowywaniu żywności; - podkreślenie znaczenia jakie produkty spożywamy i skąd pochodzą, -rozwijanie kreatywności i wyobraźni uczniów. Zadaniem uczestników (3 – osobowe zespoły) było zaprojektować ulotkę ulotki nawiązującą do  tematu i celów konkursu. - Problematyka marnowania żywności pozostaje ważnym elementem na drodze do ochrony zasobów ziemi, pracy ludzi oraz środków finansowych przeciętnych rodzin. Dzięki takim konkursom młodzież kształcąca się w kierunkach gastronomicznych znając  zagadnienia wytwarzania i przygotowania żywności przekazuje i wdraża właściwe nawyki konsumenckie w społeczeństwie. Konkurs pt.:„PLANUJ, NIE MARNUJ” to doskonała okazja do popularyzacji programu EcoWaste4Food, w którym od 3 lat uczestniczy Samorząd Województwa Wielkopolskiego i różnymi inicjatywami zachęca do świadomych postaw konsumenckich – mówił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

Zwycięskie zespoły:

1m. - Klaudia Zimna, Patrycja Podlasiak Justyna Pisula (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Jana Bytnara "Rudego" w Kaliszu);

2m. - Oliwia Pieprz, Agata Jastrzębska, Agata Leśniak (Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie);

3m. - Daria Pyrzyńska, Paulina Kaczmarek, Milena Januchowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu).

Wyróżnienia: 1. Arkadiusz Nabzdyk, Joanna Kołaczyńska, Gabriela Markowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu), 2. Daniel Hałupka, Nikola Apolinarska, Kacper Waligóra (Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie),

 

 

Ponadto przyznano nagrody pieniężne dla szkół, do których uczęszczają nagrodzone zespoły z miejsc I-III :

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Jana Bytnara "Rudego" w Kaliszu – 3500 zł (brutto);
  2. Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych im. Synów Pułku w Lesznie - 2500 zł (brutto);
  3. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich

w Poznaniu - 1500 zł (brutto).

(grz)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Wróć do