Reklama

Lepiochy, Piecochy, Smażochy, czyli co mistrz kuchni góralskiej poleca w kaliskiej Cornej Izbie

22/02/2022 08:35

Słynny i utalentowany szef kuchni góralskiej Sławomir Saguła skomponował to menu specjalnie dla Kaliszan odwiedzających restauracjię Corno Izba (ul. Polna 20)

 Patrząc na pozytywne komentarze w mediach społecznościowych można zaryzykować twierdzenie, że każdy Kaliszanin wcześniej, czy później zagości w tej niedawno otwartej kaliskiej restauracji z góralskim menu. Dlatego chociaż trochę podpowiemy Państwu co warto tu wybrać.

Llepiochy   - są to tradycyjnie, ręcznie i bezpośrednio w restauracji lepione pierogi, podawane  z wody. Szczególnie warte skosztowania są  pierogi z jagnięciną, które stały się już stałym elementem  karty menu, a także pierogi z oscypkiem i ziemniakami w cieście grzybowym.

Piecochy  - pierogi z pieca w puszystym cieście drożdżowym nadziewane szarpaną wołowiną i prawdziwkami.

Smażochy  - pierogi w cieście francuskim przygotowane na głębokim tłuszczu z pieczonymi jabłkami i z sosem orzechowo-karmelowym, a także ze szpinakiem i czosnkiem.

  Drugim  smakowitym wyróżnikiem Cornej Izby w Kaliszu są dania premium zrobione w góralskim stylu, według mistrza kucharskiego Sławomira Saguły:

Stek ze schabu z kością -  ok 500 g sezonowanego dwa miesiące, na sucho grillowany, z oscypkiem. Podawany jest z pomidorem i trzema sosami: ziołowym, cebulowym i bryndzowym.

Kotleciki Jagnięce - cztery kawałki jagnięciny z kostką podawane z kaszotto i skorzonerą.

  Przypomnijmy, że Sławomir Saguła, jest rodowitym góralem z ogromnym talentem kulinarnym (laureatem wielu konkursów), obecnie pracuje jako Szef Kuchni w Rezydencji Gubałówka prowadząc restaurację Kyrnicka by Saguła.

Promocja. 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do