
Słynny i utalentowany szef kuchni góralskiej Sławomir Saguła skomponował to menu specjalnie dla Kaliszan odwiedzających restauracjię Corno Izba (ul. Polna 20)
Patrząc na pozytywne komentarze w mediach społecznościowych można zaryzykować twierdzenie, że każdy Kaliszanin wcześniej, czy później zagości w tej niedawno otwartej kaliskiej restauracji z góralskim menu. Dlatego chociaż trochę podpowiemy Państwu co warto tu wybrać.
Llepiochy - są to tradycyjnie, ręcznie i bezpośrednio w restauracji lepione pierogi, podawane z wody. Szczególnie warte skosztowania są pierogi z jagnięciną, które stały się już stałym elementem karty menu, a także pierogi z oscypkiem i ziemniakami w cieście grzybowym.
Piecochy - pierogi z pieca w puszystym cieście drożdżowym nadziewane szarpaną wołowiną i prawdziwkami.
Smażochy - pierogi w cieście francuskim przygotowane na głębokim tłuszczu z pieczonymi jabłkami i z sosem orzechowo-karmelowym, a także ze szpinakiem i czosnkiem.
Drugim smakowitym wyróżnikiem Cornej Izby w Kaliszu są dania premium zrobione w góralskim stylu, według mistrza kucharskiego Sławomira Saguły:
Stek ze schabu z kością - ok 500 g sezonowanego dwa miesiące, na sucho grillowany, z oscypkiem. Podawany jest z pomidorem i trzema sosami: ziołowym, cebulowym i bryndzowym.
Kotleciki Jagnięce - cztery kawałki jagnięciny z kostką podawane z kaszotto i skorzonerą.
Przypomnijmy, że Sławomir Saguła, jest rodowitym góralem z ogromnym talentem kulinarnym (laureatem wielu konkursów), obecnie pracuje jako Szef Kuchni w Rezydencji Gubałówka prowadząc restaurację Kyrnicka by Saguła.
Promocja.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie