Reklama

Pączki, pączki, ale na jakim tłuszczu?

20/02/2020 12:15

  Wegetarianie  rygorystycznie zwracają uwagę, by spożywane pączki były smażone na tłuszczu roślinnym, inni by koniecznie na smalcu, żeby unikać margaryny, a jeszcze innym jest to zupełnie obojętne.

 Większość cukierników smaży pączki  na tzw. fryturze, czyli gotowych mieszankach oleju palmowego i rzepakowego.  Jest to po prostu  najtańszy rodzaj tłuszczu.
 Jeśli jednak ktoś, rozumie dlaczego należy unikać szkodliwych tłuszczów trans, liczniej  pojawiąjących się w podgrzanych, nienasyconych tłuszczach roślinnych, takich jak frytury czy margaryny, to warto pamiętać, że tradycyjna kaliska cukiernia Sośniccy-Lechowscy (ul. Łódzka 18) jest  jedną z nielicznych, która nadal używa do smażenia naturalnego smalcu.

 Przy okazji warto wspomnieć,  że firma Sośniccy-Lechwscy, jako jedna z ostatnich, nadal w swych wyrobach używa prawdziwych jajek zamiast powszechnie już stosowanego suszu jajecznego.
- W tym roku zapotrzebowanie na pączki okazało się dużo większe niż w latach ubiegłych. Do południa sprzedaliśmy całą naszą produkcję  -  powiedziała Małgorzata Lechowska, współwłaścicielka firmy Sośniccy-Lechowscy.

A.W. 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do