
Piwa wyprodukowane przez młodego kaliskiego piwowara Andrzeja Pilarczyka znów stanęły na podium konkursu piwowarów domowych
W czerwcu informowaliśmy o pierwszym sukcesie Kaliskiego piwowara, pasjonata, który za walory swojego piwa żytniego zdobył trzecie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Piwowarów Domowych.
Andrzej nie spoczął na laurach i niedawno zdobył drugie miejsce w Pomorskim Konkursie Piw Domowych. Tym razem wyróżniono jego piwo Porter Bałtycki.
- Jest to piwo dolnej fermentacji zawierające 7 do 10% alkoholu i dużą ilość chmielu. Trudność produkcji tego gatunku polega na miesięcznej fermentacji przy utrzymaniu temperatury w granicach 10 stopni z dokładnością do pół stopnia. Następnie piwo musi leżakować około roku żeby się ułożyło - powiedział kaliski piwowar.
Niewątpliwie sukces kaliskiego piwowara ma źródło w jego pasji i 3-letnim doświadczeniu. Pasjonat nie poprzestaje na dotychczasowych sukcesach i podjął studia w Krakowskiej Szkole Browarnictwa - jedynej tego typu uczelni w Polsce. Gratulujemy.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Mamy zdolnych rodaków w Brzezinach. Proponuję narodową nalewkę brzezińską lepszą na wirusa niż szczepionka. Bez karbidu i wody święconej. 1410!