
Ważnym elementem polskiej tradycji wielkanocnej jest święcenie pokarmów. Według tej tradycji święcenie pokarmów nadaje temu co jemy, co codzienne – uroczysty charakter. Dlatego w koszyczku powinien znaleźć się chleb, jajka, sól, mięso oraz baranek – z cukru lub czekolady
Chleb to nasz podstawowy pokarm i nawiązanie do rozmnożenia chleba przez Jezusa.
Jaja to głównie symbol rodzącego się życia, przejścia od śmierci do życia.
„Jest także mięso, wędliny na pamiątkę Baranka Paschalnego, który symbolizuje Jezusa Chrystusa zwycięskiego, zmartwychwstałego. W święcące jest też sól, która będzie symbolizowała naszą odnowę. Ale też takie czasami duchowe i moralne zatrucie, czyli my musimy posolić nasze życie, żeby nadać mu smak” – wyjaśnia portal dzieje.pl i przypomina, że w koszyczku powinny również znaleźć się baranki, które również nawiązują do Jezusa Chrystusa.
W niektórych regionach do koszyczków ze święconką wkładane są również bardziej świeckie elementy tradycji wielkanocnej – kurczaki czy zajączki – symbole wiosny. (pp)
Źródło: dzieje.pl
Foto: parafianie kościoła pw. Miłosierdzia Bożego (ul. Asnyka)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie