
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu oprócz dotychczasowych kierunków uruchomi również kształcenie w nowoczesnych zawodach: technik ochrony środowiska oraz operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
W ciągu ostatnich lat rynek pracy wreszcie wrócił do normalności i zaczął dobrze wynagradzać praktyczne, tradycyjne zawody. Na przykład dobry kucharz może liczyć dzisiaj na pensję kilku tysięcy złotych netto, a do tego może przebierać w ofertach renomowanych restauracji.
Covidowe lockdowny uświadomiły ludziom możliwość pracy zdalnej, więc ci którzy pracują z domu, dla równowagi chętniej korzystają z restauracji i bardziej interesują się turystyką. Powoduje to zwiększone zapotrzebowanie na kelnerów, cukierników i hotelarzy.
Największe jednak zmiany notujemy dzięki niespotkanemu w historii ludzkości postępowi technologicznemu, powodującemu zastępowanie pracy ludzkich rąk maszynami. Dlatego Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich uruchomił nowy kierunek kształcenia: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Czytając nagłówki różnych wiadomości widzimy, że obecnie ludzie mają coraz większą świadomość odpowiedzialności za środowisko naturalne, więc oferowany tu kierunek kształcenia, "Technik ochrony środowiska" jest również bardzo przyszłościowym zawodem.
Przypomnijmy, że kaliskie Technikum nr 6, ZSG-H im. Janka Bytnara Rudego, szkoła z wieloletnią tradycją sięgającą aż 1947 roku, znalazła się na drugim miejscu w Kaliszu i na 50 miejscu w Województwie (na 109 ocenianych) w corocznym rankingu szkół zorganizowanym przez Perspektywy.
- Obecnie, od 2 tygodni trwa w naszej szkole seria spotkań z uczniami szkół podstawowych. Jest to rodzaj "drzwi otwartych". Pod różnymi hasłami odbywają się tu warsztaty kulinarne, kelnerskie, czy warsztaty przedsiębiorczości. Spotkania takie rozpoczynają się od testu, w którym psycholodzy i pedagodzy ankietują uczniów w celu określenia ich predyspozycji zawodowych. Atutem słynnego kaliskiego Gastronomika jest łączenie tradycji z nowoczesnością. Mamy bardzo dobrze wyposażaną bazę dydaktyczną i fachową dobrze wykształconą kadrę. Duży nacisk kładziemy także na wychowanie, stawiając wysoko patriotyzm i szacunek dla drugiego człowieka - mówi dyrektor szkoły Dorota Szaleniec-Plichta.
Oto oferowane w szkole kierunki kształcenia:
Pięcioletnie technikum:
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- technik technologii żywności
- technik organizacji turystyki
- technik hotelarstwa
- oraz najnowszy kierunek technik ochrony środowiska
Technikum dysponuje dobrze wyposażoną bazą dydaktyczną, m.in. są tu profesjonalne pracownie gastronomiczne, laboratorium chemiczne, pracownia lingwistyczna, a nawet fragmenty hotelu czy restauracji.
Drugą placówką tego Zespołu jest trzyletnia szkoła branżowa (dawniej nazywana zasadniczą, albo zawodową). Nauka tu polega na kształceniu teoretycznym przez 3 dni w szkole i praktycznym zdobywaniu wiedzy w różnych przedsiębiorstwach przez kolejne 2 dni w tygodniu.
Szkoła branżowa kształci w zawodach:
- kelner
- kucharz
- cukiernik
- operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (klasa patronacka Nestle i Colian).
Zespół Szkół dysponuje, biblioteką, pracownią informatyczną i multimedialną, aulą, halą gimnastyczną i dużym boiskiem z bieżnią lekkoatletyczną, czy parkingiem, a więc wszystkim tym co współczesna szkoła powinna posiadać. Szkoła realizuje także projekty finansowane z unijnych dotacji, np. profesjonalne szkolenia branżowe pod nazwą "Kalisz - przestrzeń dla profesjonalistów".
Szkoła jest także znana z usługowego przygotowywania potraw, które każdy może tu zamówić w celu uświetnienia bankietów i uroczystości.
Kontakt ze szkołą: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" ul. Wodna 11-13, tel.: 62 501 60 56, e-mail:[email protected]
A.W
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie