
Wczoraj pod kaliskim ratuszem odbyła się konferencja prasowa inaugurująca nową inicjatywę „Zasmakuj Kalisz”, której celem jest promowanie lokalnej gastronomii i kultury
Projekt ma na celu zrzeszanie restauratorów, przedsiębiorców oraz organizacji pozarządowych, aby wspólnie tworzyć atrakcyjne wydarzenia dla mieszkańców i turystów.
Radosław Szwugier, koordynator projektu, zapowiedział serię festiwali kulinarnych, które będą odbywać się w kaliskich restauracjach.
Pierwszym wydarzeniem będzie Burger Festiwal, planowany na 10-22 września. W jego trakcie, lokale biorące udział zaprezentują swoje popisowe burgery w specjalnych, promocyjnych cenach. Następnie, na przełomie października, odbędzie się Pyza Festiwal, poświęcony popularnym kluskowym potrawom, znanym w różnych regionach Polski pod różnymi nazwami, takimi jak pampuchy czy pyzy.
Inicjatywa „Zasmakuj Kalisz” ma również na celu pokazanie różnorodności kulinarnej miasta, od kuchni staropolskiej po azjatycką i włoską. Szwugier podkreślił, że w Kaliszu funkcjonuje ponad 90 restauracji, oferujących bogaty wybór potraw.
Chcemy pokazać, że w Kaliszu jest co robić i co zjeść. Naszym celem jest stworzenie kultury wychodzenia na miasto, zwiedzania i „zjedzania”
- powiedział Radosław Szwugier
Projekt planuje również wsparcie lokalnych biznesów i atrakcji turystycznych, promując ideę spędzania czasu w mieście. Organizatorzy mają nadzieję, że w przyszłości „Zasmakuj Kalisz” stanie się ważnym elementem życia kulturalnego miasta, a restauratorzy będą dumni z udziału w tej inicjatywie.
Na stronie zasmakujkalisz.pl będzie można znaleźć informacje o nadchodzących wydarzeniach oraz listę uczestniczących restauracji. Organizatorzy zachęcają wszystkich mieszkańców i odwiedzających Kalisz do wzięcia udziału w festiwalach i odkrywania bogactwa smaków, jakie oferuje miasto.
A.W.
Fot.: Juliusz Kowalczyk U.M. Kalisz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Dobry pomysł wczoraj w radiu poznań śmiali się ze smaki kaliskie to andruty!!! A u nich to przecież pyra i gzik!!!
Dobry pomysł wczoraj w radiu poznań śmiali się ze smaki kaliskie to andruty!!! A u nich to przecież pyra i gzik!!!
Szkoda, że we wrześniu. Dlaczego? Bo wrzesień to miesiąc urlopowy dla tych, którzy naprawdę chcą wypocząć, czyli nie słuchać ryku gawiedzi i nie przebywać w nieprzebranych tłumach. Nie będzie też w mieście studentów ani wykładowców. proponuję więc przenieść w przyszłym roku Festiwal na czerwiec albo lipiec albo sierpień albo na październik.