
„Smaki dziedzictwa” to hasło tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa. Władze Kalisza zapraszają do udziału w nich producentów żywności, restauratorów i organizacje pozarządowe.
Organizatorzy chcą się skupić nie tylko na samej żywności, ale też na związanych z nią zabytkach, przepisach kulinarnych czy tradycjach przygotowywania dań regionalnych.
- Należy zwrócić uwagę na to, jak różniła się kuchnia w trzech zaborach i jak te różnice zakorzeniły się w naszych współczesnych jadłospisach. Nazwy dań pokazują również wpływy językowe zaborców na nasze tradycje kulinarne. Ciekawe są wspomnienia osób starszych o tym, co dawniej jedzono na wsi, a co w mieście – wyjaśniają pomysłodawcy.
Tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa maja się odbyć w drugi i trzeci weekend września (11-12.09.21 i 18-19.09.21). Osoby i organizacje planujące swój udział w nich proszone są o zgłaszanie swoich pomysłów Narodowemu Instytutowi Dziedzictwa, który przygotowuje kalendarium dla poszczególnych województw za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego na stronie edd.nid.pl/formularz-zgloszeniowy.
Informacje o zgłoszonym wydarzeniu należy też przesłać do Wydziału Kultury Urzędu Miasta Kalisza – koordynatora programu obchodów EDD w naszym mieście na adres: [email protected] lub [email protected].
(kord)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie