
Ceny detaliczne w marcu tego roku były wyższe o ponad 15 procent w stosunku do cen z marca ubiegłego roku. Jak podaje dziennik.pl na 12 badanych kategorii podrożały wszystkie, w tym 8 zanotowało wzrosty dwucyfrowe
Z analiz cen detalicznych przeprowadzonej m.in, przez UCE Research wynika, że w marcu najbardziej podrożały produkty tłuszczowe – średnio o prawie 54%. W tej grupie najwyższe wzrosty zanotowały – oleje (68%), margaryny (41%) oraz masła (29%). Następne w kolejności to mąki, za które w stosunku do cen z marca 2021 musimy zapłacić o 28% więcej.
O około 25% zdrożały produkty sypkie a niewiele mniej również mięso (22%). Z tego najwięcej wołowina (30%), drób (15) oraz wieprzowina (12%).
Dwucyfrowe wzrosty cen odnotowały również produkty dla zwierząt – karma dla psów i kotów (21%), pieluchy dla niemowląt (21%), warzywa i owoce oraz nabiał. W tej kategorii podwyżki najbardziej odczuli smakosze żółtych serów, którzy muszą płacić aż o 25% więcej niż rok temu.
Według analityków, stosunkowo najmniej zdrożały napoje (ok. 7%) dodatki spożywcze (4,5%), pieczywo (4.4%) oraz chemia gospodarcza (2,9%).
(pp)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Trzeba ograniczyć zakupy do min to ceny spadną