
Amur, tołpyga, szczupak, karaś, lin, okoń oraz oczywiście karp – to świąteczna oferta gospodarstwa rybackiego z Lipki. Jego właściciel zapewnia, że ryby hodowane są ekologicznie i konkurencyjne cenowo
– W naszym gospodarstwie nie używamy komponentów paszowych, nie używamy granulatów. To wyróżnia naszą hodowlę od wielu konkurentów, którzy powszechnie stosują pasze i granulaty oparte na technologii GMO – podkreśla Stanisław Błaszkowiak, właściciel gospodarstwa Lipka, który hodowlą ryb zajmuje się od ponad 30 lat. – W Lipce ryby karmione są zbożem, głównie pszenicą i pszenżytem, kupowanym u okolicznych rolników – dodaje pan Stanisław i zachęca do kupowania ryb z polskich hodowli.
– Konsumenci preferują ryby morskie, przekonani, że są ekologiczne i zdrowe. Ale to nie do końca odpowiada prawdzie. Wiele modnych gatunków ryb morskich pochodzi z ogromnych hodowli, gdzie powszechnie stosowane są pasze oparte na GMO. Warto też zwrócić uwagę, że morza i oceany pełne są cząstek, np. folii i innych odpadów, które trafiają do mięsa ryb. Pod tym względem, nasze ryby są absolutnie czyste – zapewnia Stanisław Błaszkowiak. Przekonuje do całorocznej, a nie tylko świątecznej, okazjonalnej, konsumpcji ryb słodkowodnych.
– Ryby to nie tylko walory smakowe. To przede wszystkim źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka, bogatego w niezbędne aminokwasy o bardzo korzystnym składzie, źródło wielu niezbędnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w tym witaminy D3, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz makro i mikroelementów – wapnia, fosforu, fluoru oraz jodu i selenu. Warto zwrócić uwagę na znaczenie tych dwóch ostatnich pierwiastków. Niedobory jodu mogą powodować powiększenie tarczycy a selenu zwiększają ryzyko choroby nowotworowej – wymienia pan Stanisław.
Dla każdego coś smacznego
Gospodarstwo w Lipce, to nie tylko hodowla popularnego karpia. W ofercie jest również wiele innych gatunków ryb słodkowodnych – m.in. szczupaki, liny, amury, tołpygi, karasie, sumy i okonie. Sprzedaż odbywa się przez cały rok. W Lipce czynne jest również całoroczne łowisko oraz restauracja pod nazwą „Złoty Karaś”.
W okresie przedświątecznym stoisko gospodarstwa Lipka oferuje swoje produkty również w Kaliszu przy Al. Wojska Polskiego 145 (obok dawnego kina „Kosmos”) w godzinach od 8 rano do godzin wieczornych.
– Oferujemy żywego karpia w promocyjnej cenie 23 złote za kilogram, w takiej samej cenie amura a poza tym tołpygę za 12 złotych, okonia – 35, szczupaka – 45 oraz karasia za jedyne osiem złotych. Będziemy tutaj aż do soboty, 23 grudnia – informuje pan Stanisław. (pp)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie