
Kupując pieczywo, możemy dokonywać wyboru pomiędzy przemysłowym, często z ciasta głęboko mrożonego na kilka miesięcy, a pieczywem świeżym, pochodzącym od lokalnych producentów. Pośród tych ostatnich warto wybrać tych, którzy stosują wyłącznie naturalne procesy technologiczne, nie wspomagane konserwantami.
Dr inż. Krystyna Jarosz jest samodzielnym technologiem piekarstwa. W oparciu o wyniki współczesnej nauki razem z doświadczonym wieloletnią praktyką mistrzem piekarskim Józefem Ziółkowskim doradza piekarniom w całej Polsce, jak upiec dobry chleb.
– Przebywa pani w Kaliszu od kilku dni. Jak pani ocenia jakość chleba w naszym mieście?
– Przyjechałam na zaproszenie kaliskiej Społem PSS, by doradzać tutejszej piekarni w zakresie doskonalenia jakości pieczywa. Nie próbowałam chleba z wszystkich kaliskich piekarni, ale z tych, które testowałam, to żadne nie dorównuje temu z piekarni Społem. Wszystkie się kruszą, są niewyraziste w smaku. Próbowałam też taki, który po dłuższym przeżuwaniu pozostawiał nieprzyjemny smak.
Mogę jedynie stwierdzić, że pieczywo z piekarni Społem jest na bardzo wysokim krajowym poziomie jakościowym, a po wprowadzeniu zalecanych przeze mnie ulepszeń będzie jeszcze dużo
lepsze.
– W jaki sposób my, konsumenci, możemy ocenić jakość pieczywa?
– Najprostszym miernikiem jakości danej piekarni jest chleb zwykły bez dodatków. Dobre pieczywo nie może się kruszyć. Powinno być gąbczaste, elastyczne i lekko wilgotne. Proszę pogładzić ręką świeżo ukrojoną skibkę i sprawdzić w dotyku, czy się kruszy. W trakcie przeżuwania powinno mieć cały czas dobry smak i przez kilka dni zachować świeżość. Takie zdrowe pieczywo udaje się tylko na dobrym zakwasie.
Więcej w Życiu Kalisza
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
W Spolem chleb okropny, a bułki mrożone pieczone u nich to sama chemia... ja do Paraczyńskiego jeżdżę
Proste - jest to artykuł sponsorowany , każda prywatna piekarnia bije na głowę PSS-owski chleb .
przepraszam ale to jest propaganda zwana reklamą. Pieczywo PSS nie jest najgorsze ale niestety nie najlepsze w Kaliszu. Chleb z PSS jest zbyt miękki co świadczy, że nie jest do końca wypiekany tylko na naturalnych składnikach. No i po ok 2-3 dniach kruszy się. Osobiście kupuję pieczywo w piekarni (nie podam nazwy aby nie uprawiać reklamy jak w tym artykule) i chleb zachowuje swoją konsystencję przez tydzień. On się zeschnie ale nie pokruszy. Dziwie się Społem, że w taki sposób uprawia marketing
Czyżby reklama piekarni Społem? Myślę, że chociaż jedna kaliska piekarnia prywatna mogłaby się tu znaleźć. Nie wierzę, że wszystkie mają zły chleb. Zawsze była wychwalana piekarnia ze Starego Miasta p. Paraczyńskiego. I co, nagle zonk? Chociaż faktem jest, że bułki z PSS są bezkonkurencyjne, ale to bułki. Za to zwykły chleb kaliski jest nijaki.
Szkoda,że PSS przestał produkować chleb razowy na miodzie.To był mój ulubiony chleb razowy.Pytałem o niego wszędzie min z nowo otwartej Kalince.Ani razu nie dostali.Może PSS powinien wypiekać taki chleb,bo tego nie robi nikt z konkurencji.
Bez względu na opinie które czytam z zawodu jestem piekarzem, każda piekarnia stosuje polepszacze dlatego tak naprawdę od 2000r.smak pieczywa jest coraz słabszy.Dlaczego piekarnia stosuje polepszacze proste żeby wyprodukować więcej,szybciej i dlatego jak słyszę jak wszyscy zachwycają się lokalnym pieczywem to ciesze się że potrawie sam upiec chleb.