
Podkaliska firma Elena mieszcząca się w Kokaninie jest numerem 1 w Europie w produkcji liofilizatów, czyli żywności, w której odparowuje się wodę z postaci zamrożonej. Liofilizacja to sposób konserwacji żywności bez dodawania szkodliwych substancji pozwalający zachować naturalny i zdrowy skład i smak przez długi okres.
W Polsce Elena jest w tej branży największą i najbardziej ambitną firmą. Przerabiają aż 10 ton produktów spożywczych na dobę.
W asortymencie liofilizowanych produktów Eleny, oprócz mięsa, są warzywa, owoce, suplementy diety, zioła i różne dodatki do leków, na przykład bardzo wysokiej jakości kolagen z ryb pod nazwą „Kolegenum Franciszka”, albo rewolucyjny suplement diety - Chanca piedra – niszczyciel kamieni nerkowych (jedyny na rynku liofilizowany napar z ziół, który wspomaga leczenie kamicy nerkowej oraz likwiduje kryształki kwasu moczowego, powodujące ból stawów, dłoni, palców, kolan czy kręgosłupa).
Na youtubie ukazał się ciekawy krótki film pokazujący jak wygląda proces liofilizacji w Elenie.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie