
"Kurier smaków" to nowy, (uruchomiony w listopadzie) wyjątkowy lokal gastronomiczny prowadzony przez kucharzy pasjonatów
Wyjątkowe miejsce. Bardzo oryginalny lokal gastronomiczny, który zgrabnie urządzono w poprzemysłowej hali przy ul. Dobrzeckej 7 (Z tyłu stacji kontroli pojazdów i myjni samochodowej). Klimat wnętrza przypomina atmosferę egzotycznych wakacji, gdyż zaparkowano tam dwa foodtrucki i ustawiono proste drewniane stoliki z siedziskami przeznaczone do konsumpcji w formule street foodowej, czyli bez kelnera i na jednorazowych naczyniach. Obok, za ścianą uruchomiono tradycyjną kuchnię stacjonarną, gdzie powstają potrawy, o których coraz częściej mówi się w Kaliszu.
- Wywodzimy się z wieloletniej działalności foodtruckowej. Jesteśmy znani i cenieni za jakość i wyborny smak, na wybrzeżu, gdyż latem ustawiamy naszego foodtrucka o nazwie "Paśnik" na Półwyspie Helskim w Jastarni (pod marką Kulinarni b2). Chcielibyśmy dystrybuować dobre smaki także w Kaliszu, stąd nazwa lokalu "Kurier smaków".
Pochodzę z Kalisza. Jest tu wiele osób nam przyjaznych i gości, którym smakuje nasza kuchnia - mówi współwłaściciel, pasjonat kucharstwa Bartosz Borowski
Potrawy przygotowują tu sami i ze świeżych warzyw. Nie stosują żadnych mrożonek. Grilowane na płycie warzywa są łączone albo z wariantami wegetariańskimi, albo mięsnymi i wkładane np. w tortillę, buły lub prosto na talerz. Oferują kilka gatunków mięs: wołowina, mięso wieprzowe, czy z indyka. Można np. skosztować pieczonej i szarpanej wołowiny w połączeniu z makaronem, szagówkami, czy kluskami śląskimi, które także są robione na miejscu.
Gościom najbardziej smakują tutejsze hamburgery, po które przyjeżdżąją nawet smakosze z Ostrowa. Bardzo dużym powodzeniem ciszą się Borotakosy, czyli świeże grilowane warzywa z dużą ilością natki pietruszki, grilowane mięso, sosy, sery, a całość zawinięta w tortillę.
Kolejną atrakcją są grzyby z własnej hodowli: boczniaki i shitake. Boczniaki są polecana dla cukrzyków, a shitake przy stanach zapalnych i jako antyrakowe.
Robią tu pastę z grzybów, którą często dodają do ciasta na pierogi czy szagówki. Warto skosztować makaron fungi, bazujący na grzybach. Oczywiście można go zamówić z dodatkiem mięsa lub w wersji wegetariańskiej. Szczególnie smaczny jest w wersji azjatyckiej z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. W ofercie są również zupy z grzybów: flaki z boczniaka albo bulion japoński z shitake. Kolejna atrakcją są pierogi z grzybami.
Ciekawą opcją jest możliwość przygotowania posiłków na zamówienie gdzie można samemu wymyśleć kompozycje potraw, które zostaną tu przygotowane.
W ramach lokalu rozwija się także marka "ButterLove”, czyli produkcja ciast: wykwintnych tortów bezowych, biszkoptowych i różnych deserów. Ten dział jest prowadzony przez żonę pana Bartosza, Darię. Jej produkcja wyróżnia się bardzo finezyjnymi dekoracjami cukierniczymi i aptekarską dokładnością. Słodkości są produkowane na zamówienie nawet w ilościach mogących obsłużyć duże wesele.
Można tu także nabyć słoiki z kiszonkami różnych warzyw, np. kiszoną rzodkiewkę, paprykę, buraczki, cukinię czy tradycyjna kapustę lub ogórki.
Kurier Smaków uruchomił także drugi punkt w Kaliszu, na Targowisku pod Zegarem, gdzie oferowane są własne wyroby garmażeryjne: np tradycyjne zimne nóżki, smalec, takosy, czy lunchboksy. Porcję obiadową można tam kupić już za 10-12 zł.
Lokal przy ul. Dobrzeckiej jest otwarty w godzinach od 13 do 21. Zamówienia do odbioru lub z dowozem można składać pod numerem 604 973-610.
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Tak, żarcie jest dobre i nie sępią składników Polecam !