
W dniach 26–28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich w pawilonie 3A odbędzie się jedno z najbardziej apetycznych wydarzeń w kraju – Targi Smaki Regionów. To wyjątkowe spotkanie, które łączy producentów i twórców lokalnych specjałów z niemal całej Polski, a także gości z zagranicy. Wśród licznych wystawców swoje stoisko tradycyjnie będzie miało również Województwo Wielkopolskie
Targi Smaki Regionów to doskonała okazja, aby odkryć bogactwo i różnorodność polskiej kuchni oraz zaprezentować kulinarne dziedzictwo Wielkopolski. Na stoisku Województwa Wielkopolskiego będzie można spotkać 34 wystawców – od producentów żywności
i przetwórców, po restauratorów – oferujących naturalne, lokalne i pyszne wyroby, w tym przedstawicieli regionów partnerskich z Niemiec, Korei Południowej, Mołdawii, Włoch oraz Chorwacji. Oprócz wystawców organizatorzy przygotowali także bogaty program wydarzeń, w tym inicjatywy promujące ideę niemarnowania żywności
– podkreśla Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Trzydniowe święto regionalnej kuchni to prawdziwa uczta smaków i aromatów. Odwiedzający będą mogli spróbować m.in. wędlin, różnorodnych serów (smażonych, kozich, dojrzewających), produktów mlecznych, miodów, wypieków, słodkości, ekologicznych przetworów owocowo-warzywnych czy olejów tłoczonych na zimno.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego przygotował też dodatkowe atrakcje, w tym pokazy kulinarne prowadzone przez znanego z telewizji szefa kuchni Laurentiu Zediu (Chef Lorek).
W piątek w godz. 10:00–15:00 odbędą się one dla uczniów szkół gastronomicznych z Wielkopolski, a w sobotę od godz. 13:00 – dla wszystkich gości targów. Chef Lorek pokaże, jak w kuchni twórczo wykorzystać produkty, które mogą trafić do kosza.
W sobotę o godz. 14:00 zaplanowano także Bitwę Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, podczas której przedstawiciele Wielkopolskich Banków Żywności zaprezentują kulinarne pomysły na gotowanie bez marnowania. Wstęp na całe wydarzenie jest bezpłatny!