Reklama

Słynna pierogarnia Stary Młyn już w Kaliszu

08/03/2022 10:30

Restauracja pierogarnia Stary Młyn otworzyła się w samym sercu kaliskiej starówki (Główny Rynek 14) zaledwie tydzień temu i natychmiast wzbudziła zainteresowanie kaliszan. Niektórzy goście zauroczeni pysznym jedzeniem zaczęli odwiedzać restaurację codziennie

  Ostrzegam: możesz zostać fanem tego lokalu od pierwszego wejścia i po pierwszym kęsie pieroga. Wielu kaliszan już wcześniej poznało wspaniały smak tych pierogów, serwowanych także w innych miastach. Pierogarnia Stary Młyn jest bowiem ogólnopolską marką, wywodzącą się z Torunia i działającą na rynku już prawie 20 lat. Kalisz jest ósmym punktem w Polsce. Został otwarty na zasadzie franczyzy.

- Przez kilka lat obserwowaliśmy rynek gastronomiczny w Kaliszu oraz w innych miastach i zafascynowani jakością tych pierogów stwierdziliśmy, że było by fajnie, gdyby taka Pierogarnia Stary Młyn powstała w Kaliszu - mówi Magdalena Juszczak, właścicielka nowo otwartego lokalu, która wraz z mężem organizowała tę restaurację od kilku miesięcy. 

  Ciepło, sympatycznie, elegancko, czysto i w harmonii z naturą - to pierwsze wrażenia jakie się nasuwają po wejściu do środka. Kaliska pierogarnia dysponuje aż trzema salami dla gości: jedną na parterze i dwiema na piętrze.
  Patrząc na obszerne menu uświadamiasz sobie jak mało dotychczas wiedziałeś o pierogach.

  Żeby coś wybrać, zacznijmy od tego, że pierogi dzielą się na 3 główne kategorie: Piecuchy, czyli pierogi z ciasta drożdżowego pieczone w piecu, tradycyjnie lepione i gotowane w wodzie (z możliwością podsmażania na maśle) oraz „Kruche”, czyli słodkie pierogi na kruchym cieście. W pierwszych dwóch kategoriach mamy jeszcze do wyboru po 4 podkategorie: z mięsem, wegetariańskie, wegańskie i na słodko, natomiast kruche są wyłącznie na słodko.

  Do tego oferują tu ogromny wybór autorskich farszy, których nie znajdziecie nigdzie indziej. Wszystkie pierogi są ręcznie lepione, a farsze i ciasta przygotowywane na świeżo - z lokalnych produktów i według autorskich receptur sięgających do najlepszych doświadczeń przodków, przechowywanych w polskich dworach z pokolenia na pokolenie. 

- Niestety nie mogę zdradzić wszystkich sekretów naszej receptury, ale zapewniam, że nie stosujemy żadnych sztucznych polepszaczy smaków. Używamy wyłącznie naturalnych przypraw - powiedziała Tatiana Dera menadżerka z toruńskiej restauracji Stary Młyn, która z racji franczyzy, obecnie nadzoruje kaliską restaurację, by dokładnie stosowano tu  wszystkie firmowe tajniki i procedury.

 Żeby wyrobić sobie własne zdanie o tutejszej jakości proponuję przy pierwszej wizycie skosztować pozycji z menu "Czego dusza zapragnie", czyli pierogów z różnym farszem, podanych na jednym półmisku. Można także biesiadować przy domowych zupach, autorskich sałatkach, klasycznych plackach ziemniaczanych i najsłodszych deserach.

 Nie sposób nie wspomnieć, że są pięknie podane i cieszą oko każdego gościa. Żeby umilić czas oczekiwania na przygotowanie zamówionych pierogów, na początek podają tu (bez naliczani opłaty), starter w postaci wypiekanego na miejscu chleba na zakwasie z tradycyjnym wielkopolskim gzikiem.

 Oferują tu także kawę i herbatę, której nie kupimy gdzie indziej, gdyż te mieszanki są skomponowane specjalnie dla Starego Młyna.

 Jeśli wiemy, że w Polsce mamy jedne z najlepszych na świecie pierogów, to te serwowane w Pierogarni Stary Młyn mogły by  ubiegać się o tytuł najlepszych w Polsce. Wśród wielu smaków jeden z nich wyróżnia się szczególnie, bo jest dostępny tylko w Kaliszu, a moim zdaniem, przebija wszystkie inne i to chyba nawet w całej galaktyce - "Grześku warte".

- Każde miasto charakteryzuje się jakimś wyjątkowym lokalnym produktem. Pierogarnia Stary Młyn w każdym mieście tworzy jeden dodatkowy smak pieroga oparty na lokalnym przysmaku. U nas, w Kaliszu, stworzyliśmy pieróg "Grześku warte", bazujący na smaku "Grześków" , a np. w Toruniu piernikowy - dodaje pani Magdalena.

  Choć Stary Młyn jest siecią ogólnopolską, to "Grześku warte" zjemy wyłącznie w Kaliszu. Warto też skosztować innych regionalnych potraw: „Polewkę Wielkopolską" oraz pieróg „Kowala" z lokalnymi ziemniakami, boczkiem i cebulą.

  Restauracja, Pierogarnia Stary Młyn w Kaliszu oprócz dań serwowanych na miejscu oferuje również sprzedaż na wynos, a wkrótce z dostawą do domu. Jak wspomina Pani Tatiana, w bardziej turystycznym Toruniu, gdzie częściej goszczą obcokrajowcy, wielu z nich po skosztowaniu pierogów, zamawia potem ich wysyłkę do swoich krajów.

 Oprócz zjedzenia posiłku można tu kupić na wynos lokalne przetwory, np: konfitury, pasztet z dzika, bigos, smalec, kiełbasę w słoiku, napoje, nektary, miody, wypiekany na miejscu chleb żytni na zakwasie, syropy, oleje, ocet jabłkowy, ocet z płatków róży, a nawet wina. Restauracja, pierogarnia Stary Młyn jest otwarta codziennie od g. 10.56 (to nie jest pomyłka) do g. 21.56, a w weekendy do g. 22.56. Tel.: 62 769-40-59.

(Tekst promocyjny)

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    ddd - niezalogowany 2022-03-08 10:33:45

    Byliśmy. Bardzo dobre pierogi z pieca

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Wróć do