
Torty, torty weselne, torty urodzinowe, bezglutenowe, słodkie stoły, candy bary, monoporcje, makaroniki i inne ciasta można kupować z półki na kilogramy, ale można też zamówić spersonalizowane
Różnica między tortem kupionym z półki, a tortem spersonalizowanym jest znacznie większa niż mogłoby się wydawać. Zwykły tort może co najwyżej emanować pokusą zjedzenia (o ile uda się go odmrozić), ale tort spersonalizowany, tworzony na świeżo i na indywidualne zamówienie, można już nazwać podwójnym dziełem sztuki ze względu na niepowtarzalny wygląd oraz smak. Wygląd zależy od zamawiającego, dlatego oprócz tradycyjnych dekoracji pojawiają się na tortach coraz śmielsze jadalne wizualizacje praktycznie wszystkiego: np. samochodów, strażaków, piłek, dinozaurów itd.
Żeby w tortach, czy ciastach, stworzyć owo połączenie dobrej sztuki wizualnej i zachwycającego smaku, mistrz musi posiadać pasję, której niestety nie da się wyuczyć w szkole. Ona musi się ujawnić sama, prosto z serca, tak jak w przypadku pani Aliny Chojnackiej, zajmującej się zawodowo tworzeniem spersonalizowanych słodkości na zamówienie.
- Uznałam, iż chcę zaproponować coś czego brak na rynku. Każdy w życiu ma takie uroczystości na których oczekuje wszystkiego co najlepsze. A tort to przecież "gwóźdź programu". Mój tort jest wyjątkowy pod względem estetycznym, zawsze indywidualny - nikt nie będzie miał takiego samego - zapewnia ucztę dla podniebienia, bogaty w smaki i dodatki. A co najważniejsze z najwyższej jakości produktów, mało przetworzonych, lokalnych i ma krótką listę składników. Oznacza to, iż jest krótkoterminowy – od momentu wytworzenia należy go spożyć w ciągu 3 dni. U mnie nie zamówisz tortu dzień wcześniej – dlaczego? Nie mam gotowych mrożonych półproduktów lub całych tortów. Praca nad tortem to min 2 dni. Wniosek jest jeden – słodycze w małej ilości też mogą być „zdrowe”. Wyznaję zasadę, że jak coś mam zjeść, to musi to być bardzo dobre jakościowo i cieszyć oko - mówi pani Alina Chojnacka z Pracowni Podmiejskiej
Skoro dobre ciasta muszą bazować na dobrych surowcach, pani Alina nie stosuje żadnych gotowych mieszanek, margaryn ani tzw. śmietany roślinnej. Choć jest to trudniejsze, nie używa powszechnych dzisiaj w innych cukierniach, suszy jajecznych lecz świeżych jaj.
Jeśli ktoś choć raz próbował upiec ciasto wg. jakiejś receptury z internetu, to zapewne zauważył, że za pierwszym razem nigdy się to nie uda, gdyż mistrzowie nie zdradzają publicznie swoich tajemnic.
- Receptury te z internetu, książek kucharskich, czy nawet kursów, trzeba potem dopracować samemu przerabiając je kilka czy kilkanaście razy. Przykładem są bardzo popularne obecnie makaroniki francuskie. Żeby nauczyć się je robić, to trzeba w próbach przerobić kilka czy kilkanaście kilogramów mąki migdałowej. Trzeba nauczyć się wyczuć jakiej konsystencji ma być ubita piana, jaka temperatura, jaka wilgotność otoczenia, w których fazach itd - dodaje pani Alina.
Pasja to nadal nie wszystko, potrzeba jeszcze ciągle się szkolić i gonić za nowymi światowymi trendami cukiernictwa, zarówno we wzornictwie jak i technologii. To właśnie tacy liderzy jak pani Alina wprowadzają nasze cukiernictwo na wyższe poziomy, gdzie co chwilę pojawiają się nowości np. torty z kremami z orzechów egzotycznych, torty czekoladowe z czarną porzeczką, monoporcje, makaroniki francuskie, musy i wiele innych atrakcji nie spotykanych wcześniej.
Weselny tort piętrowy oprócz szykownego i godnego chwili wyglądu, zachwycającego oryginalnego smaku, musi jeszcze wytrzymać własny, czasami kilkunastu kilogramowy, ciężar oraz przetrwać wstrząsy w transporcie.
Pani Alina potrafi też połączyć cukiernictwo z nowoczesną technologią, czego przykładem jest drukarka spożywcza nanosząca napisy czy firmowe logotypy na papier cukrowy.
Co znamienne, produktów pani Aliny nie wycenia się na wagę. Każdy spersonalizowany tort wyceniany jest indywidualnie. Przykładowy 10-12 porcjowy, kosztuje około 220 zł. W przypadku tortów weselnych cena zaczyna się na poziomie15 zł za porcję.
Kontakt do pasjonatki: Alina Chojnacka, Podmiejska Pracownia Cukiernicza, Pawłówek 62-800, ul. Marii Dąbrowskiej 10, tel.: 501 076 352, mail.: [email protected]
Podmiejska pracownia cukiernicza - torty Kalisz | Facebook
@tortykalisz_podmiejska - instagram
Podmiejska - pracownia cukiernicza - torty Kalisz - Cukiernia w: Pawłówek (business.site)
A.W.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie