
Zycie Kalisza [ www.zyciekalisz.pl/print.php?str61,89&id=1997] opublikowało wywiad z p.prof. Stefanem Ziajką na temat “mleka”. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby informacje podawane ex katedram odpowiadały prawdzie. Otóż tak nie było.
Pierwszym z problem ó w poruszanym w wywiadzie by ł a sprawa osteoporozy i d ł ugo ś ci ż ycia . Pan PT Profesor poda ł , ż e w Afryce nie pij ą mleka i ż yj ą dwa razy kr ó cej cyt ; ” Ś rednia ż ycia wynosi ok 40 lat. Ludzie nie do ż ywaj ą 70 czy 80 lat , w zwi ą zku z czym nie dosi ę ga ich ta choroba [osteoporoza] ”
Po pierwsze, tzw. ś rednia statystyczna ż ycia nie ma nic wsp ó lnego z czasem ż ycia. Wszystko zale ż y od definicji jak ą si ę przyjmnie, np w stanie wojennym wsp ół czynnik umieralno ś ci niemowl ą t wynosi ł w Polsce ok 21. Genera ł Bary ł a ó wczesny G łó wny Inspektor Sanitarny stwierdzi ł , ż e jest za wysoki i kaza ł uznawa ć , za ż ywo urodzone nie to dziecko, kt ó re odda ł o po porodzie pierwszy krzyk, ale to kt ó re prze ż y ł o co najmniej dob ę . Wsp ół czynnik natychmiast si ę poprawi ł i wynosi ł ju ż tylko ok 16. Jeszcze lepiej podeszli do problemu “ naukowcy ” w ZSRR, kt ó rzy stwierdzali, ż e ż ywo narodzone to takie dziecko, kt ó re prze ż y ł o co najmniej jeden tydzie ń . Rezultat , wsp ół czynnik umieralno ś ci wynosi ł tylko ok.12. No, a zupe ł nym curiozum by ł a ó wczesna Rumunia. Tamtejsi “ naukowcy ” doszli do wniosku, ż e ż ywo urodzone to jest takie dziecko, kt ó re prze ż yje co najmniej jeden miesi ą c. Oczywi ś cie wsp ół czynnik umieralno ś ci opad ł a ż ok. 8, czyli by ł por ó wnywalny z wsp ół czynnikiem umieralno ś ci w Szwecji.
I nie by ł oby w tym nic dziwnego, tylko dlaczego pozostali “ naukowcy ” dokonywano bezmy ś lnych por ó wna ń wsp ół czynnik ó w umieralno ś ci niemowl ą t, tak r óż nie otrzymywanych, jako cechy zdrowotno ś ci spo ł ecze ń stwa danego kraju?
Podobnie jest z d ł ugo ś ci ą ż ycia. Je ż eli wyst ę puje “ nadmierna ” umieralno ść niemowl ą t i dzieci, to ś rednia ż ycia b ę dzie niska. Tak jest w kulturach pierwotnych, mi ę dzy innymi Afryki, ale to nie znaczy, ż e nie ma w tych spo ł ecze ń stwach 70 czy te ż 80- latk ó w.
Po drugie, osteoporoza jest to bardzo modna choroba ale od ok 20 lat. Wcze ś niej w dost ę pnym pi ś miennictwie naukowym w POLSCE NIE BY Ł O Ż ADNYCH INFORMACJI O OSTEOPOROZIE.
Osteoporoza pojawi ł a si ę w Polsce, w kilka lat po wprowadzeniu mleka UHT w po ł owie lat 90-tych. W latach 70 - czy te ż 80-tych nikt z lekarzy osteoporozy u pacjent ó w , “ nie widzia ł” .
Po drugie p ół prawd ą jest twierdzenie jakoby spo ż ywanie mleka by ł o jednym z najlepszych czynnik ó w zapobiegania osteoporozie. Mleka tak, ale nie ten zabielany p ł yn jaki przemys ł spo ż ywczy rozprowadza. Wiadomo, ż e prawdziwe mleko ma powy ż ej 4% t ł uszczu. Wiadomo, ż e w ł a ś nie w t ł uszczu s ą zawarte witaminy np. D. Je ż eli mleko pozbawimy t ł uszczu to pozbawiamy je tak ż e witamin.
Wiadomo tak ż e, ż e mleko UHT, jak poda ł to p.Profesor, jest to taki p ł yn w kt ó rym mleko pozbawione t ł uszczu dodatkowo modyfikuje si ę poprzez ogrzanie do temperatury ponad 141C. Tylko wystarczy troch ę spostrzegawczo ś ci, aby zaobserwowa ć , ż e kolor mleka z r óż nych mleczarni jest inny. Jak si ę potrzyma ten p ł yn zwany mlekiem UHT w s ł oiku to po kilku dniach zmienia kolor na opalizuj ą cy lub wr ę cz br ą zowawy. Widoczne jest wi ę c, ż e bia ł ko zawarte w dawnym mleku uleg ł o przypaleniu. Brak tak ż e prac naukowych kt ó re ocenia ł yby jaki procent wapnia dost ę pnego w normalnym mleko, po tym opaleniu jest jeszcze przyswajalny.
A zupe ł n ą fikcj ą i nadu ż ywaniem jest nazywanie p ł yn ó w zabielanych jako mleko 2-1.5 oczy te ż 05%.. Ten p ł yn 0.5% jest po prostu zabielan ą wod ą i nie ma ż adnych w ł a ś ciwo ś ci od ż ywczych.
Reasumuj ą c: przed przyst ą pieniem do dyskusji o mleku trzeba uzgodni nazewnictwo. K ł ania si ę semantyka. K ł ania si ę Orwell.
Podobnie przed laty przemys ł uszcz ęś liwia ł nas specjalnymi garnkami o podw ó jnych ś ciankach do gotowania mleka “ aby nie kipia ł o ” . Garnki te by ł y z aluminium. Aluminium ma to do siebie, ż e w kwasach rozpuszcza si ę , czyli konkretnie przechodzi ł o do mleka. Jak wiadomo, poda ł o to nawet ministerstwo, aluminium jest odpowiedzialne za wyst ę powanie choroby Alzheimera. Jak ma ł e dziecko, jest przez kilka lat karmione takim mlekiem to zgromadzi w swoim centralnym uk ł adzie nerwowym odpowiedni ą ilo ść aluminium, co mo ż e odpowiada ć za wyst ę powaniem zmian osobowo ś ci w p óź niejszym wieku. Wiadomo powszechnie, ż e istotny wzrost zachorowa ń na Alzheimer nast ą pi ł po II Wojnie Ś wiatowej wraz z wprowadzeniem naczy ń i garnk ó w aluminiowych.
To, ż e w krajach Skandynawskich, Kanadzie czy te ż USA jest wyra ź ny wzrost wyst ę powania raka to nic dziwnego. Ten wzrost zwi ą zany jest z powszechno ś ci ą stosowania przez populacj ę tych kraj ó w tzw chemii gospodarczej. Jako kuriozum podam, ż e np. norma ska ż enia gleby dioksynami w Holandii jest wy ż sza ok 100 000 razy ani ż eli podaje to Ameryka ń ska Agencja Ochrony Ś rodowiska. Po II Wojnie Ś wiatowej, Holandia postawi ł a na ogrodnictwo , nawozy, pestycydy itd. W owym czasie nikt o dioksynach nies ł ysza ł . Natomiast obecnie Holandia szczyci si ę najwi ę ksz ą liczb ą amazonek [ kobiet po amputacji piersi]. Dioksyny maj ą powinowactwo do t ł uszczu, a pier ś kobiety, opr ó cz gruczo łó w mlekowych to tylko t ł uszcz,[ z ca ł ym szacunkiem oczywi ś cie do Pa ń ].
Umieralno ść dzieci w minonych epokach nie by ł a spowodowana alergi ą na mleko, tylko normalnymi zaka ż eniami. Tak ż e dzisiaj prawdziwe uczulenie na mleko wyst ę puje bardzo rzadko. Wyra ż nie to wida ć por ó wnuj ą c grup ę dzieci wiejskich i miejskich. Choruj ą g łó wnie dzieci miejskie, kt ó rych “ wykszta ł cone ” na reklamach mass medi ó w matki, kupuj ą r óż ne chemiczne ś wi ń stwa, rzekomo potrzebne do piel ę gnacji niemowl ą t i faszeruj ą dzieci “ gotowcami ze s ł oik ó w.
Jak np. potwierdzi ł y to prace prof. Nabrzyskiego i Ganowiaka, ma ł e dziecko potrafi wch ł on ąć dziennie nawet do 5 mg fluoru z pasty do z ę b ó w. Dopuszczalna dzienna “ norma ” dla dziecka to 0.5 mg. Dzienne zapotrzebowanie na fluor jest zaspokajane przez 2 szklanki herbaty lub jedn ą kawy. Dodawanie fluoru do past jest zwyczajnym truciem spo ł ecze ń stwa. Wiadomo, ż e fluor jest z tej samej grupy pierwiastk ó w co brom. Starsi, pami ę taj ą dlaczego w wojsku dodawano brom do herbaty.
Fluor jest lepszy od bromu poniewa ż nie ma smaku ani zapachu i mo ż e by ć podawany w wodzie. A efekt biologiczny podobny!!!
W wojew ó dztwie pomorskim ju ż od wielu lat notuje si ę wzrost cukrzycy spowodowany ska ż eniem ś rodowiska fluorem emitowanym przez Gda ń skie Zak ł ady Nawoz ó w Fosforowych.
Zupe ł nie kuriozalne jest stwierdzenie p.Profesora cyt: ” nie ma ż adnych podstaw, aby w ą tpi ć w poprawno ść nadzoru weterynaryjnego ”
A o czy ś wiadczy mordowanie kur w kurnikach rzekomo w akcji zapobiegania epidemii ptasiej grypy? Przecie ż Ż ADNE dzikie stado nie zachorowa ł o nigdzie na ś wiecie. Innymi s ł owy nadz ó r weterynaryjny uzasadnia ł niszczenie konkurencji. Wybijanie kurczak ó w przed ś wi ę tami otwiera ł o rynek na zakupy drobiu z zagranicy. Najwi ę kszym sprzedawc ą drobiu, w tej cz ęś ci ś wiata, jest Izrael.
Jest to tylko jeden z przyk ł ad ó w dzia ł ania s ł u ż b na zlecenie polityk ó w. Podobnie jest z w ę dlinami. Przecie ż to co si ę sprzedaje pod nazw ą kie ł basa nawet nie le ż a ł o ko ł o kie ł basy. Wodorosty z morza, soja i barwniki , ewentualnie mielone ko ś ci. Jak przed laty opowiedzia ł mi g łó wny technolog z rze ź ni w Gda ń sku, gdyby w latach 70 - co ś takiego produkowa ł to z wi ę zienia chyba by nie wyszed ł . A nasze s ł u ż by przymykaj ą oczy, abo to norm nie ma , a bo to nie mamy ś rodk ó w na badania, a bo to...[ wpisach co kto chce].
Podobnie cyt: “ Jeszcze nikt na ś wiecie nie udowodni ł , ż e ż ywno ść modyfikowana genetycznie jest szkodliwa ” . Panie Profesorze, nie trzeba specjalnie si ę wysila ć , wystarczy zobaczy ć programy edukacyjne Discovery lub Planet ę aby zapozna ć si ę z pracami udowadniaj ą cymi szkodliwo ść ż ywno ś ci genetycznie modyfikowanej, Do ś wiadczenia przeprowadzano na szczurach, chomikach i s ą ju ż obserwacje i badania przeprowadzone na ludziach. To ju ż nie teorie a fakty. Poza tym normalny naukowiec najpierw sprawdza nowe odkrycie na zwierz ę tach, a dopiero potem jak ju ż jest stuprocentowo przekonany, o s ł uszno ś ci to dopiero eksperymentuje na ludziach. a nie odwrotnie. Natomiast przemys ł spo ż ywczy najpierw wprowadza do obrotu jaki ś produkt a potem jak ludzie choruj ą to si ę po cichu wycofuje. Przyk ł ad ; dodawanie jodu do soli. Wszelkie pr ó by kwaszenia og ó rk ó w ko ń cz ą si ę niepowodzeniem. Na razie nie ma reakcji przemys ł u na wycofanie tego ś wi ń stwa.
“ Surowe nigdy [ nie nale ż y pi ć mleka] , bo mo ż e przenosi ć choroby ” . I ta wypowied ź p.Profesora nie mo ż e by ć traktowana powa ż nie. Je ż eli mamy taki dobry nadz ó r weterynaryjny, to przecie ż zaka ż e ń by ć nie mo ż e. Chyba, ż e p. Profesor potwierdza moj ą tez ę , ż e nasz nadz ó r jaki jest ka ż dy widzi.
Wracaj ą c do mleka. Ale ż oczywi ś cie, ż e mo ż na pi ć surowe, ciep ł e mleko prosto od krowy. Nie znam ż adnego przypadku,ani osobi ś cie ani z pi ś miennictwa medycznego, aby takie mleko powodowa ł o jakiekolwiek skutki uboczne. No chyba, ż e u “ miastowego ” kt ó rego przew ó d pokarmowy nie jest przygotowany do takiego solidnego pokarmu. Ale jedynym skutkiem jest biegunka. Czyli nic!!!
Podsumowuj ą c. Nale ż y pi ć mleko bez wzgl ę du na wiek . Ale powtarzam mleko, a nie zabielane p ł yny.
Z w ł asnego prawie 40 letniego do ś wiadczenia medycznego stwierdzam, ż e podawanie mleka szczeg ó lnie chorym nowotworowym jest najlepszym lekarstwem. Doskonale do tego nadaje si ę mleko w proszku np. 10 ł y ż ek na szklank ę wody plus glukoza 3-4 razy dziennie,[ taka p ł ynna papka] zapewnia dobowe zapotrzebowanie na kalori ę i bia ł ko, tak potrzebne do regeneracji wyniszczonych tkanek. Nigdy nie obserwowa ł em negatywnych odczynów ze strony przewody pokarmowego.
dr. Jerzy Jaśkowski, Gdańsk
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie