Reklama

Baju, baju panie Profesorze, czyli odpowiedź w sprawie mleka

31/01/2019 00:00

Zycie Kalisza [ www.zyciekalisz.pl/print.php?str61,89&id=1997] opublikowało wywiad z p.prof. Stefanem Ziajką na temat “mleka”. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby informacje podawane ex katedram odpowiadały prawdzie. Otóż tak nie było.

Pierwszym z problem ó w poruszanym w wywiadzie by ł a sprawa osteoporozy i d ł ugo ś ci ż ycia . Pan PT Profesor poda ł , ż e w Afryce nie pij ą mleka i ż yj ą dwa razy kr ó cej cyt ; ” Ś rednia ż ycia wynosi ok 40 lat.   Ludzie nie do ż ywaj ą 70 czy 80 lat , w zwi ą zku z czym nie dosi ę ga ich ta choroba [osteoporoza] ”

  Po pierwsze, tzw. ś rednia statystyczna ż ycia nie ma nic wsp ó lnego z czasem ż ycia. Wszystko zale ż y od definicji jak ą si ę  przyjmnie, np w stanie wojennym wsp ół czynnik umieralno ś ci niemowl ą t wynosi ł   w Polsce ok 21. Genera ł Bary ł a ó wczesny G łó wny Inspektor Sanitarny stwierdzi ł , ż e jest za wysoki i kaza ł uznawa ć ,   za ż ywo urodzone nie to dziecko, kt ó re odda ł o po porodzie pierwszy krzyk,   ale to kt ó re prze ż y ł o co najmniej dob ę . Wsp ół czynnik natychmiast si ę poprawi ł i wynosi ł ju ż tylko ok 16. Jeszcze lepiej podeszli do problemu “ naukowcy ” w ZSRR, kt ó rzy stwierdzali, ż e ż ywo narodzone to takie dziecko, kt ó re prze ż y ł o co najmniej jeden tydzie ń . Rezultat , wsp ół czynnik umieralno ś ci wynosi ł tylko ok.12. No, a zupe ł nym curiozum by ł a ó wczesna Rumunia. Tamtejsi “ naukowcy ” doszli do wniosku, ż e ż ywo urodzone to jest   takie dziecko, kt ó re prze ż yje co najmniej jeden miesi ą c.   Oczywi ś cie wsp ół czynnik umieralno ś ci opad ł a ż   ok.   8,   czyli by ł por ó wnywalny z wsp ół czynnikiem umieralno ś ci w Szwecji.

  I nie by ł oby w tym nic dziwnego, tylko dlaczego pozostali “ naukowcy ”   dokonywano bezmy ś lnych   por ó wna ń wsp ół czynnik ó w umieralno ś ci niemowl ą t, tak r óż nie otrzymywanych,   jako cechy zdrowotno ś ci spo ł ecze ń stwa danego kraju?

  Podobnie   jest z d ł ugo ś ci ą ż ycia. Je ż eli wyst ę puje “ nadmierna ” umieralno ść niemowl ą t i dzieci, to ś rednia ż ycia b ę dzie niska. Tak jest w kulturach pierwotnych, mi ę dzy innymi Afryki,   ale to nie znaczy, ż e nie ma w tych spo ł ecze ń stwach   70 czy te ż 80- latk ó w.

  Po drugie, osteoporoza jest to bardzo modna choroba ale od ok 20 lat. Wcze ś niej w dost ę pnym pi ś miennictwie naukowym w POLSCE NIE BY Ł O Ż ADNYCH INFORMACJI O OSTEOPOROZIE.

  Osteoporoza pojawi ł a si ę w Polsce, w   kilka lat po wprowadzeniu mleka UHT w po ł owie lat 90-tych. W latach 70 - czy te ż 80-tych nikt z lekarzy osteoporozy u pacjent ó w ,   “ nie widzia ł” .

  Po drugie p ół prawd ą jest twierdzenie jakoby spo ż ywanie mleka   by ł o jednym z najlepszych czynnik ó w zapobiegania osteoporozie. Mleka tak, ale nie ten zabielany p ł yn jaki przemys ł spo ż ywczy rozprowadza. Wiadomo, ż e prawdziwe mleko ma powy ż ej 4% t ł uszczu. Wiadomo, ż e w ł a ś nie w t ł uszczu s ą zawarte witaminy np. D. Je ż eli mleko pozbawimy t ł uszczu to pozbawiamy je tak ż e witamin.

  Wiadomo tak ż e, ż e mleko UHT, jak poda ł to p.Profesor, jest to taki p ł yn w kt ó rym mleko pozbawione t ł uszczu dodatkowo modyfikuje si ę poprzez ogrzanie do temperatury ponad 141C. Tylko wystarczy troch ę spostrzegawczo ś ci, aby zaobserwowa ć , ż e kolor mleka z r óż nych mleczarni jest inny. Jak si ę potrzyma   ten p ł yn zwany mlekiem UHT w s ł oiku to po kilku dniach zmienia kolor na opalizuj ą cy lub wr ę cz br ą zowawy. Widoczne jest wi ę c,  ż e bia ł ko zawarte w dawnym mleku uleg ł o przypaleniu.   Brak tak ż e prac naukowych kt ó re ocenia ł yby jaki procent wapnia dost ę pnego w normalnym mleko, po tym opaleniu jest jeszcze przyswajalny.

A zupe ł n ą fikcj ą i nadu ż ywaniem jest nazywanie p ł yn ó w zabielanych jako mleko 2-1.5 oczy te ż 05%.. Ten p ł yn 0.5% jest po prostu zabielan ą wod ą i nie ma ż adnych w ł a ś ciwo ś ci od ż ywczych.


Reasumuj ą c: przed przyst ą pieniem do dyskusji o mleku trzeba uzgodni nazewnictwo. K ł ania si ę semantyka.   K ł ania si ę Orwell.


Podobnie przed laty przemys ł uszcz ęś liwia ł nas specjalnymi garnkami o podw ó jnych ś ciankach do gotowania mleka “ aby nie kipia ł o ” . Garnki te by ł y z aluminium. Aluminium ma to do siebie,  ż e w kwasach rozpuszcza si ę , czyli konkretnie przechodzi ł o do mleka. Jak wiadomo, poda ł o to nawet ministerstwo, aluminium jest odpowiedzialne za wyst ę powanie choroby Alzheimera. Jak ma ł e dziecko,   jest przez kilka lat karmione takim mlekiem to zgromadzi w swoim centralnym uk ł adzie nerwowym odpowiedni ą ilo ść aluminium, co mo ż e odpowiada ć za wyst ę powaniem   zmian osobowo ś ci w p óź niejszym wieku. Wiadomo   powszechnie, ż e   istotny wzrost zachorowa ń na Alzheimer   nast ą pi ł po   II Wojnie Ś wiatowej wraz z wprowadzeniem naczy ń i garnk ó w aluminiowych.

  To,  ż e w krajach Skandynawskich, Kanadzie czy te ż USA jest wyra ź ny wzrost wyst ę powania raka to nic dziwnego. Ten wzrost zwi ą zany jest z powszechno ś ci ą stosowania przez populacj ę tych kraj ó w tzw chemii gospodarczej. Jako kuriozum podam, ż e np. norma ska ż enia gleby dioksynami w Holandii jest wy ż sza ok 100 000 razy ani ż eli podaje to Ameryka ń ska Agencja Ochrony Ś rodowiska. Po II Wojnie Ś wiatowej,   Holandia postawi ł a na ogrodnictwo , nawozy, pestycydy itd. W owym czasie nikt o dioksynach nies ł ysza ł . Natomiast obecnie Holandia szczyci si ę najwi ę ksz ą liczb ą  amazonek [ kobiet po amputacji piersi]. Dioksyny maj ą powinowactwo do t ł uszczu, a pier ś kobiety, opr ó cz gruczo łó w mlekowych to tylko t ł uszcz,[ z ca ł ym szacunkiem oczywi ś cie do Pa ń ].

  Umieralno ść dzieci w minonych epokach nie by ł a spowodowana alergi ą na mleko, tylko normalnymi zaka ż eniami. Tak ż e dzisiaj prawdziwe uczulenie na mleko wyst ę puje bardzo rzadko. Wyra ż nie to wida ć por ó wnuj ą c grup ę dzieci wiejskich i miejskich. Choruj ą g łó wnie dzieci miejskie, kt ó rych “ wykszta ł cone ” na reklamach mass medi ó w matki, kupuj ą r óż ne chemiczne ś wi ń stwa, rzekomo potrzebne do piel ę gnacji niemowl ą t i faszeruj ą dzieci “ gotowcami ze s ł oik ó w.

  Jak np. potwierdzi ł y to prace prof. Nabrzyskiego i Ganowiaka, ma ł e dziecko potrafi wch ł on ąć dziennie nawet do 5 mg fluoru z pasty do z ę b ó w.   Dopuszczalna dzienna “ norma ”   dla dziecka to 0.5 mg. Dzienne zapotrzebowanie na fluor jest zaspokajane przez 2 szklanki herbaty lub jedn ą  kawy. Dodawanie fluoru do past jest zwyczajnym truciem spo ł ecze ń stwa. Wiadomo,  ż e fluor jest z tej samej grupy pierwiastk ó w co brom. Starsi,   pami ę taj ą dlaczego w wojsku dodawano brom do herbaty.

  Fluor jest lepszy od bromu poniewa ż nie ma smaku ani zapachu i mo ż e by ć podawany w wodzie. A efekt biologiczny podobny!!!

  W wojew ó dztwie pomorskim ju ż od wielu lat notuje si ę wzrost cukrzycy spowodowany ska ż eniem ś rodowiska fluorem emitowanym przez Gda ń skie Zak ł ady Nawoz ó w Fosforowych.

  Zupe ł nie kuriozalne jest stwierdzenie p.Profesora cyt: ” nie ma ż adnych podstaw, aby w ą tpi ć w poprawno ść nadzoru weterynaryjnego ”

 A o czy ś wiadczy mordowanie kur w kurnikach rzekomo w akcji zapobiegania epidemii ptasiej grypy? Przecie ż Ż ADNE dzikie stado nie zachorowa ł o nigdzie na ś wiecie. Innymi s ł owy nadz ó r weterynaryjny uzasadnia ł niszczenie konkurencji. Wybijanie kurczak ó w przed ś wi ę tami otwiera ł o rynek na zakupy   drobiu z zagranicy. Najwi ę kszym sprzedawc ą drobiu,   w tej cz ęś ci ś wiata,   jest Izrael.

  Jest to tylko jeden z przyk ł ad ó w dzia ł ania s ł u ż b na zlecenie polityk ó w. Podobnie jest z w ę dlinami. Przecie ż to co si ę sprzedaje pod nazw ą kie ł basa nawet nie le ż a ł o ko ł o kie ł basy. Wodorosty z morza, soja i barwniki , ewentualnie mielone ko ś ci. Jak przed laty opowiedzia ł mi g łó wny technolog z rze ź ni w Gda ń sku, gdyby w latach 70 - co ś takiego produkowa ł to z wi ę zienia chyba by nie wyszed ł . A nasze s ł u ż by przymykaj ą oczy, abo to norm nie ma , a bo to nie mamy ś rodk ó w na badania, a bo to...[ wpisach co kto chce].

  Podobnie cyt: “ Jeszcze nikt na ś wiecie nie udowodni ł ,  ż e ż ywno ść modyfikowana genetycznie jest szkodliwa ” . Panie Profesorze, nie trzeba specjalnie si ę wysila ć , wystarczy zobaczy ć programy edukacyjne Discovery lub Planet ę aby zapozna ć si ę z pracami udowadniaj ą cymi szkodliwo ść ż ywno ś ci genetycznie modyfikowanej,   Do ś wiadczenia przeprowadzano na szczurach, chomikach i s ą ju ż obserwacje i badania przeprowadzone na ludziach. To ju ż nie teorie a fakty. Poza tym normalny naukowiec najpierw sprawdza nowe odkrycie na zwierz ę tach, a dopiero potem jak ju ż jest stuprocentowo przekonany, o s ł uszno ś ci to dopiero eksperymentuje na ludziach. a nie odwrotnie. Natomiast przemys ł spo ż ywczy najpierw wprowadza do   obrotu jaki ś produkt a potem jak ludzie choruj ą to si ę po cichu wycofuje. Przyk ł ad ; dodawanie jodu do soli. Wszelkie pr ó by kwaszenia og ó rk ó w ko ń cz ą si ę niepowodzeniem.   Na razie nie ma reakcji przemys ł u na wycofanie tego ś wi ń stwa.

  “ Surowe nigdy [   nie nale ż y pi ć mleka] , bo mo ż e przenosi ć choroby ”   . I ta wypowied ź p.Profesora nie mo ż e by ć traktowana powa ż nie. Je ż eli mamy taki dobry nadz ó r weterynaryjny, to przecie ż zaka ż e ń by ć nie mo ż e. Chyba, ż e p. Profesor potwierdza moj ą tez ę , ż  e nasz nadz ó r jaki jest ka ż dy widzi.

Wracaj ą c do mleka. Ale ż oczywi ś cie, ż e mo ż na pi ć surowe, ciep ł e mleko prosto od krowy. Nie znam ż adnego przypadku,ani osobi ś cie ani z pi ś miennictwa medycznego,   aby takie mleko powodowa ł o jakiekolwiek skutki uboczne. No chyba,  ż e u “ miastowego ” kt ó rego przew ó d pokarmowy nie jest przygotowany do takiego solidnego pokarmu. Ale jedynym skutkiem jest biegunka. Czyli nic!!!

  Podsumowuj ą c. Nale ż y pi ć mleko bez wzgl ę du na wiek . Ale powtarzam mleko, a nie zabielane p ł yny.

Z w ł asnego prawie 40 letniego do ś wiadczenia medycznego stwierdzam, ż e podawanie mleka szczeg ó lnie chorym nowotworowym jest najlepszym lekarstwem. Doskonale do tego nadaje si ę  mleko w proszku np. 10 ł y ż ek na szklank ę wody plus   glukoza 3-4 razy dziennie,[ taka p ł ynna papka] zapewnia dobowe zapotrzebowanie na kalori ę i bia ł ko, tak potrzebne do regeneracji wyniszczonych tkanek. Nigdy nie obserwowa ł em negatywnych odczynów ze strony przewody pokarmowego.

dr. Jerzy Jaśkowski, Gdańsk

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do