
Powstaje Klaster Spożywczy Południowej Wielkopolski. Jego pierwsze spotkanie organizacyjne odbyło się 16 września w siedzibie Koncernu Jutrzenka Colian w Opatówku
To już drugi kaliski klaster – po lotniczym. Celem jest kreowanie wspólnych działań na rzecz podnoszenia konkurencyjności kaliskich firm branży spożywczej, wdrażanie nowych produktów, innowacyjnych technologii i rozwiązań. W opatóweckim spotkaniu uczestniczyło 20 firm z naszego subregionu. Uczestnicy postanowili dokooptować do składu klastra kolejne przedsiębiorstwa, a także uczelnie współpracujące z branżą spożywczą. – Ustalono, że formą prawną klastra będzie stowarzyszenie, które zostanie zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Wstępnie omówiono kandydatów do zarządu stowarzyszenia oraz kierownictwo projektu. Postanowiono przeprowadzić w ciągu 14 dni badania ankietowe wszystkich podmiotów deklarujących gotowość wstąpienia do klastra z uwzględnieniem oczekiwań i działań innowacyjnych. Zbiór tych materiałów będzie podstawą do opracowania projektu do Wojewódzkiego Programu Operacyjnego – relacjonuje Andrzej Spychalski, dyrektor Regionalnej Izby Gospodarczej w Kaliszu. Izba zobowiązała się przygotować organizacyjnie pierwsze walne zgromadzenie powstającego klastra. Ma się ono odbyć na przełomie września i października. Kolejne kroki to uruchomienie procedur rejestracyjnych stowarzyszenia i opracowanie projektu statutu. (kord)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie