
Polacy zasmakowali w kebabach... Ta turecka potrawa już od pewnego czasu znajduje się w czołówce najbardziej lubianych dań typu fast food, choć jeśli chodzi o genezę, ma więcej wspólnego z tzw. street foodem. Kebab ma swoich gorących zwolenników w różnych grupach wiekowych, nic więc dziwnego, że w dużych, średnich i całkiem małych miastach nie brakuje budek i lokali serwujących ten specjał. W obliczu sporej konkurencji kluczem do sukcesu jest odpowiedni opiekacz do kebaba. Jak kupić właściwy?
O opiekaczach do kebabów możesz przeczytać także na: gastrowiedza.pl/wyposazenie-gastronomii/grill-do-kebaba-klucz-do-kulinarnego-sukcesu.
Opiekacze, czyli przeznaczone do gastronomii produkty dostępne na rynku dzielą się na różne typy. Dwa główne warianty to:
Gazowy opiekacz zasilany jest gazem z butli, dzięki czemu koszty korzystania z niego są niższe niż w przypadku elektrycznego odpowiednika. Jeśli więc w twoim lokalu panuje spory ruch i musisz obsłużyć dużą liczbę zamówień, a zatem urządzenie jest nieustannie włączone, ten wybór będzie bardziej opłacalny. Pamiętaj jednak, że sprzęt tego rodzaju wymaga pomieszczeń z bardzo dobrą wentylacją. Nie mają sensu w tym przypadku pozorne oszczędności: tanie urządzenia często nieregularnie opiekają mięso, uniemożliwiając w ten sposób osiągnięcie dobrego efektu. Dowiedz się więcej na: gastroprodukt.pl/gyros-kebab-gazowy.
Druga opcja, czyli opiekacz elektryczny z pewnością jest bezpieczniejsza i łatwiejsza w użytkowaniu. Modele energooszczędne pozwolą na pewne oszczędności na poziomie eksploatacji. Opiekacz elektryczny nie wymaga także specjalnego przyłącza i szczególnych warunków użytkowania. Wielu szefów kuchni podkreśla jednak, że elektryczny opiekacz może nadmiernie przesuszać mięso, przez co potrawa traci niektóre walory. Nowoczesne opiekacze o odpowiedniej konstrukcji pozwalają temu zapobiec.
Jak zatem widać, każdy z wariantów ma swoje plusy i minusy. Kupując opiekacz, sugeruj się przede wszystkim potrzebami lokalu i upodobaniami. Skorzystaj także z porad zawartych tu: elubaczow.com/2020/05/13/opiekacz-do-kebaba-jak-wybrac.
Maszyny przeznaczone do opiekania mięsa uformowanego w charakterystyczny wałek różnią się nie tylko sposobem zasilania. Odmienne jest także usytuowanie silnika: w górnej lub w dolnej części. W obu wariantach stawiaj na wysokiej klasy sprzęt, który zapewnia dobre odizolowanie wszystkich części od wysokiej temperatury i tłuszczu. Najniższa cena niekoniecznie jest dobrym doradcą.
Niezależnie od typu urządzenia, każdy opiekacz do kebaba składa się z części grzewczej oraz szpikulca, na którym umieszczone jest mięso. Zwróć uwagę, jak prezentują się następujące elementy:
Warto uzupełnić maszynę o precyzyjny nóż elektryczny, dzięki któremu przygotowanie dań będzie łatwiejsze.
Dopasowując opiekacz do kebaba do swoich potrzeb, zwróć uwagę na konkretne parametry. Jednym z najważniejszych jest wielkość wsadu dostosowana do dziennego zużycia mięsa w twoim punkcie. W małych lokalach gastronomicznych całkowicie wystarczający okaże się wybór opiekacza z wsadem do 20 kilogramów. Planując sprzęt dopasowany do większej liczby klientów w dużych restauracjach, wybieraj spośród urządzeń z wsadem od 50 do nawet 100 kilogramów.
Zweryfikuj także liczbę i moc palników - stref grzewczych oraz ich rozmieszczenie. Niektóre opiekacze na rynku dostępne pozwalają na regulację stref, co pozwala w większym stopniu kontrolować rumienienie mięsa. Stawiając na większą liczbę palników, dajesz sobie szansę na pieczenie większej ilości mięsa w tym samym czasie.
Duże znaczenie w gastronomii ma także niezawodność wyposażenia. Nikt nie chce, aby nagła awaria zatrzymała możliwość realizacji zamówień. Sprawdź, czy wybór danego produktu oznacza także korzystne warunki gwarancji i serwisu pogwarancyjnego. Sprawdź, czy nie będzie kłopotu z częściami zamiennymi. Często wskazywane przez ekspertów są opiekacze z silnikiem umiejscowionym w dolnej części, gdyż uchodzą za bardziej wytrzymałe i mniej awaryjne.
Zakup dobrego opiekacza to nie wszystko! Aby produkt służył ci długo, zwróć uwagę na prawidłową eksploatację i regularne czyszczenie. Systematycznie usuwaj z grilla resztki jedzenia oraz pozostałości tłuszczu. Do czyszczenia używaj wyłącznie sprawdzonych środków czystości, które z łatwością usuną bardzo uciążliwe ślady, nie naruszając powierzchni. Przydadzą się także, by wyczyścić nóż czy tackę.
Co jakiś czas warto dokładnie obejrzeć sprzęt i skontrolować, czy nie pojawiły się usterki.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie