Reklama

Jak wybrać opiekacz do kebaba?

02/12/2021 12:44

Polacy zasmakowali w kebabach... Ta turecka potrawa już od pewnego czasu znajduje się w czołówce najbardziej lubianych dań typu fast food, choć jeśli chodzi o genezę, ma więcej wspólnego z tzw. street foodem. Kebab ma swoich gorących zwolenników w różnych grupach wiekowych, nic więc dziwnego, że w dużych, średnich i całkiem małych miastach nie brakuje budek i lokali serwujących ten specjał. W obliczu sporej konkurencji kluczem do sukcesu jest odpowiedni opiekacz do kebaba. Jak kupić właściwy?

1. Opiekacz - grill do kebaba. Rodzaje

2. Budowa i wyposażenie

3. Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając opiekacz do kebaba?

4. Jak dbać o opiekacz?

O opiekaczach do kebabów możesz przeczytać także na: gastrowiedza.pl/wyposazenie-gastronomii/grill-do-kebaba-klucz-do-kulinarnego-sukcesu.

Opiekacz - grill do kebaba. Rodzaje

Opiekacze, czyli przeznaczone do gastronomii produkty dostępne na rynku dzielą się na różne typy. Dwa główne warianty to:

  • gazowy opiekacz do kebaba,
  • elektryczny opiekacz do kebaba.

Gazowy opiekacz zasilany jest gazem z butli, dzięki czemu koszty korzystania z niego są niższe niż w przypadku elektrycznego odpowiednika. Jeśli więc w twoim lokalu panuje spory ruch i musisz obsłużyć dużą liczbę zamówień, a zatem urządzenie jest nieustannie włączone, ten wybór będzie bardziej opłacalny. Pamiętaj jednak, że sprzęt tego rodzaju wymaga pomieszczeń z bardzo dobrą wentylacją. Nie mają sensu w tym przypadku pozorne oszczędności: tanie urządzenia często nieregularnie opiekają mięso, uniemożliwiając w ten sposób osiągnięcie dobrego efektu. Dowiedz się więcej na: gastroprodukt.pl/gyros-kebab-gazowy.

Druga opcja, czyli opiekacz elektryczny z pewnością jest bezpieczniejsza i łatwiejsza w użytkowaniu. Modele energooszczędne pozwolą na pewne oszczędności na poziomie eksploatacji. Opiekacz elektryczny nie wymaga także specjalnego przyłącza i szczególnych warunków użytkowania. Wielu szefów kuchni podkreśla jednak, że elektryczny opiekacz może nadmiernie przesuszać mięso, przez co potrawa traci niektóre walory. Nowoczesne opiekacze o odpowiedniej konstrukcji pozwalają temu zapobiec.

Jak zatem widać, każdy z wariantów ma swoje plusy i minusy. Kupując opiekacz, sugeruj się przede wszystkim potrzebami lokalu i upodobaniami. Skorzystaj także z porad zawartych tu: elubaczow.com/2020/05/13/opiekacz-do-kebaba-jak-wybrac.

Budowa i wyposażenie

Maszyny przeznaczone do opiekania mięsa uformowanego w charakterystyczny wałek różnią się nie tylko sposobem zasilania. Odmienne jest także usytuowanie silnika: w górnej lub w dolnej części. W obu wariantach stawiaj na wysokiej klasy sprzęt, który zapewnia dobre odizolowanie wszystkich części od wysokiej temperatury i tłuszczu. Najniższa cena niekoniecznie jest dobrym doradcą.

Niezależnie od typu urządzenia, każdy opiekacz do kebaba składa się z części grzewczej oraz szpikulca, na którym umieszczone jest mięso. Zwróć uwagę, jak prezentują się następujące elementy:

  • wsad - to od niego zależy, jaki rozmiar mięsa zmieści się na roller grill,
  • liczba i rozmieszczenie stref grzewczych - wpływająca na sposób rumienienia mięsa,
  • szuflada na tłuszcz,
  • szufelka do mięsa.

Warto uzupełnić maszynę o precyzyjny nóż elektryczny, dzięki któremu przygotowanie dań będzie łatwiejsze.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając opiekacz do kebaba?

Dopasowując opiekacz do kebaba do swoich potrzeb, zwróć uwagę na konkretne parametry. Jednym z najważniejszych jest wielkość wsadu dostosowana do dziennego zużycia mięsa w twoim punkcie. W małych lokalach gastronomicznych całkowicie wystarczający okaże się wybór opiekacza z wsadem do 20 kilogramów. Planując sprzęt dopasowany do większej liczby klientów w dużych restauracjach, wybieraj spośród urządzeń z wsadem od 50 do nawet 100 kilogramów.

Zweryfikuj także liczbę i moc palników - stref grzewczych oraz ich rozmieszczenie. Niektóre opiekacze na rynku dostępne pozwalają na regulację stref, co pozwala w większym stopniu kontrolować rumienienie mięsa. Stawiając na większą liczbę palników, dajesz sobie szansę na pieczenie większej ilości mięsa w tym samym czasie.

Duże znaczenie w gastronomii ma także niezawodność wyposażenia. Nikt nie chce, aby nagła awaria zatrzymała możliwość realizacji zamówień. Sprawdź, czy wybór danego produktu oznacza także korzystne warunki gwarancji i serwisu pogwarancyjnego. Sprawdź, czy nie będzie kłopotu z częściami zamiennymi. Często wskazywane przez ekspertów są opiekacze z silnikiem umiejscowionym w dolnej części, gdyż uchodzą za bardziej wytrzymałe i mniej awaryjne.

Jak dbać o opiekacz?

Zakup dobrego opiekacza to nie wszystko! Aby produkt służył ci długo, zwróć uwagę na prawidłową eksploatację i regularne czyszczenie. Systematycznie usuwaj z grilla resztki jedzenia oraz pozostałości tłuszczu. Do czyszczenia używaj wyłącznie sprawdzonych środków czystości, które z łatwością usuną bardzo uciążliwe ślady, nie naruszając powierzchni. Przydadzą się także, by wyczyścić nóż czy tackę.

Co jakiś czas warto dokładnie obejrzeć sprzęt i skontrolować, czy nie pojawiły się usterki.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do