Reklama

Tutti Santi: pizza, która daje radość i optymizm

16/11/2019 06:30

Valerio Valle, mistrz Włoch i Europy w przyrządzaniu pizzy klasycznej, partner i patron sieci pizzerii Tutti Santi, której początek dał kaliski lokal o tej nazwie przyrządza ten włoski specjał w taki sposób, że jego pizza wszystkich uwodzi swoim smakiem

 Jego przygoda z pizzą zaczęła się przypadkiem a droga na szczyt była okupiona żmudną pracą. Mając 16 lat Valerio Valle zaczął pracować w pizzerii w swoim rodzinnym mieście – Giulianova, położonym w Abruzji, regionie w centralnej części Włoch, nad Adriatykiem.
– W tamtych czasach nikt nie uczył w jaki sposób przygotowywać pizzę, nie było żadnych szkół, ani książek. Chcąc zdobyć te umiejętności trzeba było podglądać innych, bardziej doświadczonych, pozyskiwać ich sekrety. Uczyłem się na własną rękę, zgłębiając wiedzę na temat wypieku chleba, od którego pizza tak naprawdę pochodzi. Praca w pizzerii była dla mnie bardzo satysfakcjonująca. Mogłem stworzyć swoją własną pizzę i po podaniu jej gościom, od razu zobaczyć ich reakcję, przekonać się, czy im smakowała. Często wracali, chwalili mnie i komplementowali. To było bardzo motywujące i skłaniające mnie do tego, aby rozwijać swoje przepisy i nowe receptury. Dzięki opiniom gości pizzerii zauważyłem, że ta praca staje się moją pasją – wspomina mistrz Valerio Valle.
Z czasem Valerio zaczął konfrontować nabytą wiedzę z tymi pizzaiolo (piekarz w pizzerii), którzy byli – o czym był wówczas przekonany – od niego lepsi. Uczestniczył w zawodach i mistrzostwach odbywających się we Włoszech. 

Droga ku własnej pizzerii i mistrzostwu 
– W roku 2008 osiągnąłem coś, czego w ogóle się nie spodziewałem. Zdobyłem pierwsze miejsce na mistrzostwach pizzy we Włoszech. W kolejnym roku poczułem się na tyle pewny swych umiejętności, że postanowiłem otworzyć swoją pierwszą własną pizzerię. Tam miałem swoją kuchnię, swoje laboratorium, w którym mogłem eksperymentować i rozwijać moją pasję – kontynuuje swe wspomnienia Valerio.
Od tego momentu uczestniczył w wielu międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i innych krajach, zdobywając trofea. Jest mistrzem Włoch i Europy oraz Vice – Mistrzem Świata Pizzy z mąki kamut (odmiana pszenicy durum, uprawianej w starożytnej Mezopotamii i Egipcie). Osiągnął szczyty mistrzostwa. Lista jego zwycięstw i nagród jest imponująca. Dzisiaj Valerio Valle pełni rolę jurora na zawodach. 
W 2018 roku otrzymał we Włoszech tytuł Ambasadora Smaku, co po raz kolejny umocniło jego pozycję w grupie najlepszych włoskich kucharzy i pizzaiolo, których misją jest popularyzowanie kuchni włoskiej na świecie.
W swym kraju rodzinnym Valerio prowadzi własne restauracje oraz szkołę pizzy w Pescarze, w której dzieli się zdobytym doświadczeniem.

Ze słonecznej Italii do Kalisza
Jak opowiada Valerio – jego pojawienie się w Kaliszu było dziełem przypadku. Przed ośmioma laty kaliszanin Sergiusz Urbaniak trafił do pizzerii Valerio, aby spróbować dobrej włoskiej pizzy. Dania, które spróbował tak go zachwyciły, że wraz z ich autorem postanowili ,,sprowadzić” tę pizzę do naszego kraju. I tak powstała w Kaliszu pierwsza pizzeria Tutti Santi. A po niej kolejna i kolejna, w innych miastach. W tym roku sieć restauracji Tutti Santi, powiększyła się już o dziesiątą pizzerię. Restauracje Tutti Santi są m. in. w Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku czy Krakowie.
A w Kaliszu, gdzie wszystko się zaczęło, od kilku miesięcy restauracja Tutti Santi funkcjonuje w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy przy ul. Górnośląskiej 71. 
– Nowa pizzeria jest dużo większa, przygotowaliśmy piękne wnętrza i nowe pozycje w naszym włoskim menu – mówi Valerio.
Mistrz pilnie strzeże receptur pizz, które są jego dziełem, ale.... chętnie opowiada o tym co sprawia, że pizza z Tutti Santi jest tak wyśmienita
– Bardzo ważne są składniki, ale tajemnicą jest technika i receptura przygotowania ciasta. Nasze ciasto musi odpowiednio dojrzeć. W czasie dojrzewania zachodzą w nim procesy chemiczne, które powodują, że jest nie tylko doskonałe, chrupkie i pyszne, ale przede wszystkim lekkostrawne. Ważna jest także sama technika wypiekania, dzięki której nasza pizza ma niepowtarzalny smak – mówi Valerio.
Pizza, która jest włoskim dobrem narodowym zawojowała cały świat. I stało się to w sposób zadziwiający, gdyż w Italii narodziła się jako danie dla biednych.  Była posiłkiem dla rybaków wracających z połowów. Z czasem jednak przeszła ogromną przemianę. 
– Dzisiaj najlepsze włoskie pizzerie stosują wysokiej jakości składniki i serwują wyrafinowane pizze, które mogą zadowolić ludzi o najbardziej wybrednych gustach. To właśnie robimy w Tutti Santi – mówi Valerio.

Jedyna i niepowtarzalna
Pizza tworzona w Tutti Santi jest dokładnie taka sama jak pizza, której można spróbować w najwyższej jakości włoskich pizzeriach. Sam mistrz Valerio osobiście certyfikuje pracowników i nadzoruje jakość produktów.
Każdy z używanych w Tutti Santi składników jest starannie sprawdzony i dobrany. Na przykład mąka pochodzi z młynów we Włoszech prowadzonych od 200 lat przez jedną rodzinę. Jednym z używanych serów jest mozzarella di Bufala D.O.P – włoski produkt regionalny, produkowany w regionie Kampanii z mleka czarnych bawolic. Ten ser charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu, co po wypieku w wysokiej temperaturze nadaje mu wyjątkowy smak. Podobnie włoska szynka i wiele innych produktów, które w połączeniu z recepturą Mistrza tworzą smak nieporównywalny z innym. Smak, który sprawia, że ktoś kto raz spróbował pizzy Valerio Valle, będzie chciał się nią delektować wielokrotnie.
Valerio Valle jest przekonany, że dobra pizza kryje w sobie także pewien aspekt społeczny.
– Gromadzi ludzi zachęca do wspólnego biesiadowania a więc wnosi radość i optymizm. Dlatego moje motto brzmi: dobra pizza poprawia nieco nasz świat – dodaje mistrz.

Daria Kubiak
         

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do