Reklama

Wigilijny karp i nie tylko

17/12/2020 13:00

– 70 procent naszych klientów nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez karpia, który jest dominującą rybą w naszej ofercie ale coraz większym zainteresowaniem cieszą się również amury, jesiotry czy sumy – ocenia Łukasz Danielewski z Gospodarstwa Rybackiego Lipka

Smakosze ryb z Kalisza i Południowej Wielkopolski doskonale znają walory produktów z Lipki. – O jakości ryb i ich walorach smakowych, w głównej mierze decyduje jakość paszy. Nasze są karmione najwyższej jakości paszami roślinnymi na bazie zbóż. I są to przede wszystkim nasze, polskie karpie – wyjaśnia Łukasz Danielewski.
Duży wpływ na smak ryb ma proces ich oczyszczania. Jak zaznacza pan Łukasz kapie, i nie tylko karpie, z gospodarstwa z Lipki, zanim pojawią się w punktach sprzedaży a potem  na wigilijnych stołach, trafiają do specjalnych magazynów, w których są „wypłukiwane” z wszelkich nieczystości. – Upraszczając, jest to proces, w którym pozbywamy się zapachu i smaku szlamu z mięsa ryb – wyjaśnia pan Łukasz.
W Kaliszu, z przedświątecznej oferty gospodarstwa z Lipki, można skorzystać w punkcie sprzedaży obok marketu Tesco (przy ul. Majkowskiej). Część produkcji trafia również do Makro.
W ofercie dominują oczywiście tradycyjne karpie, ale z kwitkiem nie odejdą smakosze jesiotrów, sumów czy... amurów. – Świetna ryba, o mniejszej, niż karp zawartości tłuszczu coraz bardziej doceniana przez smakoszy. Oferujemy ryby żywe, filety oraz tuczkiryby patroszone bez głów – wymienia Ł. Danielewski i przypomina, że gospodarstwo prowadzi całoroczną sprzedaż ryb w smażalni zlokalizowanej obok marketu. – Oczywiście zapraszamy również do Lipki na smaczną, świeżą rybę z naszych stawów przygotowaną w naszej smażalni – zachęca rozmówca i przypomina, że gospodarstwo jest także producentem coraz bardziej docenianych przez smakoszy: paprykarza z jesiotrem, pesto z jesiotrem, karpia podwędzanego w galarecie oraz karpia w zalewie słodko-kwaśnej. 
Warto dodać, że gospodarstwo w Lipce było jednym z pierwszych w Polsce i jedynym w regionie, którego właściciel – Stanisław Błaszkowiak, wpadł na pomysł całorocznego łowiska komercyjnego. 
Stoisko przy markecie Tesco czynne jest codziennie od 9 do 17 do 23 grudnia włącznie. 
(pp)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do