Reklama

Chleb żytni o obniżonym indeksie glikemicznym. Wyjątkowa nowość w ofercie kaliskiej piekarni Społem PSS:

30/06/2024 06:41

Kaliska piekarnia Społem PSS wprowadziła na rynek nowy produkt, który z pewnością zainteresuje osoby dbające o zdrową dietę oraz diabetyków. Chleb żytni o obniżonym indeksie glikemicznym, który od niedawna jest dostępny w ofercie piekarni, zyskuje na popularności i jest coraz częściej polecany przez lekarzy w ramach specjalistycznej dietoterapii

 Nowy chleb jest wypiekany na bazie mąki żytniej, która już sama w sobie charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do pszenicy. Jednak dzięki dodatkowemu specjalnemu składnikowi, który zapobiega wyrzutowi insuliny, oraz długoterminowej fermentacji na zakwasie z dodatkiem drożdży, chleb ten jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi. Jedna kromka niskoglikemicznego chleba ma ładunek glikemiczny wynoszący zaledwie 8,8.

O rosnącej popularności nowego produktu mówi kierowniczka piekarni, pani Wioletta Kaźmierczak:

- Nasz chleb niskoglikemiczny cieszy się coraz większym powodzeniem, więc będziemy go wypiekać codziennie. Można go nabyć we wszystkich sklepach Społem

Nie bez znaczenia jest również fakt, że żyto, z którego produkowany jest chleb, nie zostało poddane tak licznym modyfikacjom genetycznym jak pszenica, co dodatkowo zwiększa jego wartość zdrowotną. Ponadto, chleb żytni jest bogaty w błonnik, który wspiera florę bakteryjną układu pokarmowego, przyczyniając się do poprawy trawienia.

Piekarnia Społem PSS oferuje również tradycyjny chleb pełno żytni z minimalnym dodatkiem płatków ziemniaczanych, (co przedłuża jego świeżość). Cena półkilogramowego bochenka chleba żytniego to 6,49 zł.

Warto podkreślić, że chleb żytni o obniżonym indeksie glikemicznym nie tylko rozwiązuje problem glikemiczny, ale fermentacja na zakwasie powoduje perfekcyjne oczyszczenie mąki z ewentualnych pozostałości środków ochrony roślin oraz wytwarza kwas mlekowy, który wyściełając nasze jelita chroni przed rozrostem patogennych bakterii. Dodatkowo  chleb na zakwasie ma wyjątkowy smak i aromat któremu nie sposób się oprzeć.

A.W.

Aktualizacja: 30/06/2024 08:51
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo zyciekalisza.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do